România doreşte să fie partenerul Republicii Moldova, nu dascălul acesteia, în drumul său către integrare europeană, a declarat Marius Lazurca, noul ambasador al României la Chişinău, într-un interviu publicat luni de Deutsche Welle, în pagina electronică.
"Ceea ce ne dorim noi este să însoţim Republica Moldova pe un parcurs pe care încă îl facem noi înşine. Noi nu dorim să fim dascălii Republicii Moldova, ci partenerii Republicii Moldova, care parcurg (...) acelaşi drum către un obiectiv comun", a subliniat Lazurca.
"Ponderea politică a României în UE, importanţa României în momentul în care se iau deciziile în Consiliul European nu este neglijabilă. Mai mult, România poate conta pe sprijinul anumitor state-membre care înţeleg, unele chiar din proprie experienţă istorică, natura relaţiei dintre Republica Moldova şi România (...)", a apreciat Lazurca.
"Pentru noi este mult mai simplu acum să pledăm cauza Republicii Moldova, deoarece Republica Moldova îşi pledează, în momentul de faţă, mult mai bine propria cauză", a continuat ambasadorul român, care a adăugat că, prin eforturile autorităţilor moldovene, dar şi prin sprijinul unor state-membre, între care şi România, "la 15 iunie 2010, după toate probabilităţile, va începe dialogul între Republica Moldova şi UE pentru liberalizarea regimului de vize".
"Republica Moldova se găseşte, în momentul de faţă, într-un proces accelerat, ambiţios de integrare europeană", a afirmat diplomatul român, care a adăugat că această ţară "poate conta pe sprijinul României atunci când acest sprijin este dorit şi (...) solicitat". Bucureştiul vrea din partea Chişinăului "o guvernare care să-şi dorească ea însăşi să lucreze în tandem cu România", a continuat Lazurca.
El a confirmat de asemenea declaraţia preşedintelui Comisiei de politica externă din Parlamentul moldovean, Igor Corman, potrivit căreia discuţiile privind acordul de frontieră dintre cele două state s-au finalizat. "Spre deosebire de anii precedenţi, echipele de negociatori au lucrat foarte bine, punctele de convergenţă au fost foarte repede identificate, părţile s-au ascultat şi opiniile acestor părţi au putut fi înglobate într-un document juridic care este acum într-o fază avansată de redactare şi este aproape cu desăvârşire acceptabil de fiecare dintre noi", a spus ambasadorul român.
Referitor la viitoarea acceptare a României în spaţiul Schengen, ambasadorul român a declarat că autorităţile române îşi propun ca aceasta "să nu creeze dificultăţi suplimentare solicitanţilor de viză din Republica Moldova, chiar dacă exigenţele pe care România, ca membru al spaţiului Shengen, va trebui să le respecte vor fi într-adevăr mai mari".