Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a precizat, duminică, după întâlnirea conducerii Senatului cu FMI, că, în anticiparea sa, se va merge pe un deficit de 7%, care va fi acceptat de FMI şi anunţat luni în conferinţa de presă.
"Un deficit de 7% - spre asta ne îndreptăm, în cifre oficiale. Şi anticipez că deficitul care va fi acceptat de către FMI şi anunţat probabil mâine (luni, n.r.) în conferinţa de presă, va fi aproape de 7%, mai mare decât 6,3 sau 6,4 care a fost evocat în presă pe surse. Acesta este sentimentul meu, că se va merge pe 7% deficit", a spus Geoană.
El a arătat că este greu de crezut că economia se va revigora în urma pachetului de măsuri propus de preşedintele Băsescu, pe care le-a catalogat ca "antieconomice".
"În condiţiile în care va fi 7% deficit, şi probabil mai mult, pentru că e greu de crezut că ne vom încadra, e greu de crezut că economia se va înzdrăveni atât de repede, pe baza acestor măsuri antieconomice", a arătat Geoană.
El a precizat că a întrebat reprezentantul CE dacă România va rămâne cu obligaţia de "a strânge şurubul" şi în 2011, pentru a ajungem la 3% deficit în 2012, aşa cum prevede Tratatul de Aderare, şi a arătat că această întrebare trebuie adresată şi la Bruxelles.
Experţii FMI insistă în discuţiile cu Guvernul pentru limitarea creşterii deficitului bugetar cu maxim 0,5 puncte faţă de ţinta de 5,9% din PIB, dar Guvernul cere o creştere mai mare, de până la un punct procentual, o decizie urmând să fie luată duminică, într-o discuţie finală între ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu şi FMI.
Scrisoarea de intenţie este finalizată în proporţie de 90%, dar urmează să fie încheiată duminică, până la ora 15.00, într-o discuţie finală între ministrul Finanţelor şi experţii FMI. În urma acestei discuţii va fi convenită şi noua ţintă a deficitului bugetar pentru 2010, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţiile de sâmbătă dintre Guvern şi FMI.
Potrivit acestora, premierul Emil Boc i-a asigurat pe membrii misiunii FMI că Executivul va diminua cheltuielile bugetare prin tăieri de salarii şi pensii, dar a arătat că Guvernul trebuie să susţină în continuare investiţiile, cu o creştere a deficitului bugetar.
"Solicitarea Guvernului este pentru un deficit de 6,5-6,8% din PIB în acest an, chiar spre 6,9%, bazat pe argumentul necesităţii de a continua finanţarea investiţiilor. În privinţa creşterii economice, estimarea de bază pleacă de la o creştere economică zero în acest an până la o creştere de 0,8 sau chiar 1%", au arătat sursele.