Board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
"Am ajuns la un acord cu domnul Vlădescu (Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanţe, n.r.), iar datele finale le vom anunţa mâine (luni, n.r.)", a declarat Franks.
El a precizat că s-a stabilit ca în principiu acordul cu România să fie supus aprobării board-ului FMI la finele lunii iunie, arătând că data finală depinde de acţiunile pe care le va lua Guvernul.
"Dacă acţiunile care trebuie luate sunt încheiate până atunci, data se menţine, dacă nu este amânată câteva săptămâni", a spus Franks.
Guvernul şi FMI au convenit asupra unei noi ţinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, faţă de obiectivul anterior de 5,9%, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.
Noua ţintă de deficit este 6,8%, a declarat duminică Vlădescu, după o întâlnire cu delegaţia FMI.
El a menţionat că autorităţile române şi experţii FMI estimează pentru acest an o creştere economică zero, după ce prognoza anterioară a fost redusă de la 1,3% la 0,8%.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.
O misiune FMI se află în această săptămână la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.
Reprezentanţii FMI vor prezenta luni într-o conferinţă de presă concluziile vizitei.