Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după discuţiile cu sindicaliştii, că propune societăţii româneşti ca, împreună, să prevină "grecizarea" ţării, arătând că angajarea de anul viitor a unui nou credit extern ar face ca România să ajungă în situaţia Greciei.
"Propun societăţii româneşti ca, împreună, să prevenim grecizarea ţării. Dacă angajăm un nou credit, nu de 20, ci de 30 de miliarde de euro, vom ajunge ca în situaţia Greciei", a spus Traian Băsescu.
Şeful statului a subliniat că România nu este a preşedintelui, a Guvernului sau a partidelor, ci a celor 22 de milioane de români.
Băsescu a declarat că, dacă salariile şi pensiile nu sunt reduse, România va fi nevoită să angajeze un nou credit extern, ceea ce ar însemna "amanetarea" viitorului ţării şi a milioane de români.
Preşedintele a subliniat că unul dintre obiectivele programului convenit de guvern cu FMI este reducerea obligaţiilor de plată ale bugetului de stat, precizând că, în urma datoriilor contractate de România de la bugetul de stat, trebuie să fie plătite 10,007 miliarde de euro şi că numai în 2010, urmare a creditelor angajate în anii anteriori, trebuie plătite dobânzi de peste 1,8 miliarde de euro.
"De aceea trebuie să adoptăm politica de reducere a îndatorărilor...Dacă nu reducem salariile şi pensiile, în 2011 ar fi trebuit să angajăm un nou credit. Am fi amanetat viitorul ţării, a miloane de români", a spus Băsescu., adăugând că este esenţial ca următoarele şase să fie o perioadă "de realism" din partea sindicatelor şi partidelor.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară, după negocierile cu delegaţia FMI, că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.