Deputaţii din Comisia de învăţământ au decis, vineri, la dezbaterea proiectului Legii educaţiei, să modifice amenda pentru părinţii care nu iau măsuri pentru şcolarizarea elevilor, comisia stabilind ca amenda să fie cuprinsă între unul şi cinci salarii medii nete pe economie.
Deputaţii din Comisia de învăţământ au modificat astfel un articol din proiectul Legii educaţiei care prevedea iniţial că părintele sau tutorele legal instituit este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevilor pe perioada învăţământului obligatoriu şi că nerespectarea acestei prevederi din culpa părintelui sau a tutorelui se sancţionează cu amendă între 100 şi 1.000 de lei.
Propunerea de modificare a acestui articol a aparţinut deputatului PDL Cătălin Croitoru şi a fost susţinută la vot de reprezentanţii opoziţiei, în timp ce restul deputaţilor PDL au fost împotrivă.
Mariana Chircu (PDL) a precizat, pentru MEDIAFAX, că, în afară de Cătălin Croitoru, restul deputaţilor democrat-liberali au fost împotrivă deoarece nu li se pare corect ca amenda să fie stabilită în funcţie de salariul mediu pe economie, aşa cum a propus colegul său de partid.
"Nu mi se pare corectă o asemenea amendă care poate fi suportată cu mare greutate de familiile aflate în dificultate", a explicat Chircu.
Deputaţii din Comisia de învăţământ au mai stabilit ca amenzile sau munca în folosul comunităţii să fie aplicate de autoritatea administraţiei publice locale sau judeţene, după caz, la sesizarea consiliului de administraţie al şcolii.
Comisia pentru învăţământ a analizat astfel articolul 75 din proiectul Legii educaţiei, ei continuând dezbaterile la acest proiect de lege care are peste 300 de articole.