Reprezentanţii patronatelor susţin măsurile anunţate de preşedintele Traian Băsescu privind reducerea pensiilor şi a salariilor din sistemul bugetar, considerând că decizia este corectă, deşi dureroasă, dar trebuie văzut cum va fi aplicată pentru a nu crea dezechilibre sociale.
"S-a luat decizia corectă, dacă va fi şi aplicată. Mediul de afaceri a susţinut în repetate rânduri că nu este oportună creşterea taxelor şi impozitelor în perioada de criză, pentru că oricum nu rezolva problema deficitului bugetar. Ideea că măresc taxele cu un anumit procent şi vor creşte încasările cu acelaşi procent este o poveste", a declarat agenţiei MEDIAFAX Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
În opinia sa, împreună cu aceste măsuri Guvernul ar trebuie să direcţioneze bani pentru susţinerea atragerii de fonduri europene, pentru proiectele de investiţii publice şi în parteneriat public privat pentru a avea perspectivele de relansare economică.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că pensiile vor scădea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, şi vor fi reduse "masiv subvenţiile", banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".
"Societatea românească în sfârşit ajunge să consume la nivelul a cât produce. Bineînţeles că este dureros pentru pensionari că se reduc pensiile, dar e mai puţin dureros decât să nu mai primească deloc pensie. Este o mutare absolut necesară, care nu este o invenţie, au făcut-o şi alte ţări din Europa", a adăugat Pârvan.
Preşedintele UGIR-1903, Ioan Corâci, susţine şi el că între majorarea fiscalităţii şi scăderea cheltuielilor bugetare este de preferat a doua variantă.
"Între o creştere masivă a fiscalităţii care ar fi sugrumat economia şi ar fi redus investiţiile străine şi româneşti, precum şi încrederea în piaţa locală şi reducerea cheluielilor publice, ultima este de preferat., dar cuantumul şi modul de aplicare a acestei măsuri trebuie discutate cu sindicatele, pentru că în orice iniţiativă se pune şi problema sustenabilităţii sociale. Un climat social instabil poate fi şi el dăunător. Măsura nu ştiu însă dacă rezolvă principala problemă, a restructurării din administraţia publică şi locală", a spus Corâci.
El consideră că reducerea cheltuielilor publice oricum trebuia făcută, iar unul din cele mai importante costuri este reprezentat de salarii. Trebuie analizat dacă este necesară o diminuare drastică sau în etape, a spus el.
"Neluând la timp măsuri de diminuare a efectelor crizei, aşa cum au făcut alte state care acum dau semne de revenire, România este nevoită acum să adopte măsuri şi mai severe", a conchis Corâci.
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, susţine că măsurile, deşi sunt dureroase şi vor afecta milioane de oameni, sunt singurele soluţii viabile care pot împiedica România de la crah economic.
"De 15 luni România se împrumută de la FMI, de la Banca Naţională pentru a plăti salarii şi pensii care au fost mărite acum trei ani fără o corelaţie cu productivitatea. Reducerea cheltuielilor bugetare va fi singura soluţie de a stagna adâncirea crizei economice şi a pregăti terenul pentru relansare economică", a spus Nicolescu.
În ultimele zile au fost vehiculate mai multe variante privind creşterea TVA şi a cotei unice, măsuri contestate de către patronate.