Plenul Senatului a adoptat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă Guvernului 18/2010 privind plata eşalonată, pe parcursul a trei ani, între 2011 şi 2013, a unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă Guvernului 18/2010, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, a intrat în dezbaterea plenului Senatului cu un raport de respingere din partea Comisiei de muncă. Raportul negativ al comisiei a fost respins la vot cu 46 de voturi "împotrivă", 20 "pentru" şi 3 abţineri.
Ordonanţa Guvernului a fost adoptată cu 45 de voturi favorabile, 25 de voturi "împotrivă" şi 5 abţineri.
Reprezentantul Guvernului, sercetarul de stat Alexandru Nazare, a declarat în plenul Senatului că Ordonanța a fost emisă în contextul restricţiilor bugetare cu care se confruntă Guvernul în momentul de faţă.
El a arătat că plata sumelor rezultate din titlurile executorii privind drepturile salariale formulate de personalul bugetar implică un efort deosebit pentru bugetul de stat consolidat, astfel că s-a dorit extinderea modalității de executare prevăzute în Ordonanța 71/2009 şi pentru titlurile devenite executorii din data de 31 decembrie 2009 până la 31 decembrie 2010.
Astfel, potrivit Ordonanţei, se prevede că plata acestor sume, prin hotărâri judecătoreşti, în favoarea personalului din sistemul bugetar, devenite executorii în 31 decembrie 2010 se va realiza după următoarea procedură: în 2011 se plăteşte 34% din valoarea titlului executoriu, în 2012 se plătesc 33% din această valoare, iar în 2013 se plăteşte restul de 33%.
Potrivit secretarului de stat, prin acest act normativ se asigură atenuarea impactului financiar asupra bugetului al hotărârilor judecătoreşti pronunţate în acest an şi care sunt estimate la un miliard, 321 de milioane lei, prin plata eşalonată a acestora în perioada 2011-2013.
Preşedintele Comisiei de muncă din Senat, Cristian Rădulescu (PDL) a arătat că raportul de respingere al Ordonanţei s-a dat în baza unor discuţii exclusiv politice, votul reflectând majoritatea din acel moment din comisie.
El a explicat că, prin această Ordonanţă, Guvernul propune respectarea acestor hotărâri judecătoreşti apărute între timp, chiar dacă influenţa financiară este extrem de mare.
"Pe ansamblu, prima Ordonanţă dată pentru asemenea plăţi se referea la o sumă de aproape o jumătate de miliard de euro. În momentul de faţă, suma suplimentară este de aproximativ 300 de milioane de euro, dar, în final, cred că până la sfârşitul acestui an, prin astfel de hotărâri se vor acorda sume care, cumulate, vor ajunge la circa un miliard de euro", a spus Rădulescu.
El a mai arătat că soluţia negociată de Guvern a fost de eşalonare pe trei ani a acestor sume, soluţie acceptată în acel moment şi care nu afectează dreptul la aceste plăţi a celor cărora li se cuvin, aşa cum şi Curtea Constituțională a precizat.
Curtea Constituţională urmează să analizeze, joi, constituţionalitatea Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 18/2010 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului unic, punctul 2, din OUG 18/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
Concret, AP a reclamat articolul 2 din OUG 18/2010 care prevede că în cursul termenelor prevăzute pentru plata sumelor obţinute pin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi salariale, devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
În opinia lui Ioan Muraru - fost preşedinte al Curţii Constituţionale -, în OUG 18 este stipulat "cu viclenie" că "orice procedură de executare silită se suspendă de drept", iar acest lucru încalcă normele constituţionale.
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" considera că OUG 18/2010 privind amânarea plăţii unor drepturi salariale câştigate în instanţă este neconstituţională şi a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în cazul actului normativ.