Ministerul Finanţelor Publice nu a propus deocamdată FMI modificarea ţintei de deficit bugetar, stabilită pentru acest an la 5,9% din PIB, a declarat, marţi, ministrul de resort, Sebastian Vlădescu, deşi Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru 2010.
"Nu am propus deocamdată niciun deficit. Deficitul cu care lucrăm este de 5,9% din PIB", a spus Vlădescu.
FMI a anunţat înainte de începerea discuţiilor privind a patra evaluare a acordului stand-by, că a modificat prognoza de creştere economică a României în acest an de la 1,3% la 0,8%.
Vlădescu, a declarat, luni, că una dintre analizele discutate cu echipa FMI prezentă la Bucureşti indică scăderea conomiei şi în acest an, precizând însă că nu a fost încă stabilită o estimare finală.
În condiţiile în care prognoza de creşetere economică ar putea fi ajustată şi mai mult în jos, atunci şi revizuirea bugetară implicită la nivelul veniturilor programate va fi mai amplă, iar menţinerea deficitului la 5,9% din PIB va presupune măsuri suplimentare de reducere a cheltuillor, ori de creştere a încasărilor, sau variante combinate.
Pe de altă parte, încadrarea într-un deficit de 5,9% din PIB calculat după metoda cash reprezintă mai mult o condiţionalitate a Comisiei Europene, iar în criterile cantitative stabilite cu FMI sunt specificate doar ţinte în valori absolute.
Astfel, ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat pentru acest an stabilită cu FMI este de 31,9 miliarde lei, care ar corespunde, aproximativ, unui deficit de 5,9% din PIB doar în condiţiile unei creşteri economice de 1,3%.
Consiliul miniştrilor de Finanţe din statele membre UE (ECOFIN) a aprobat la jumătatea lunii februarie prelungirea cu un an, până în 2012, a termenului acordat României pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul reglementat european de 3% din PIB.
CE a declanşat, în luna mai 2009, procedura de deficit excesiv împotriva României. În iulie 2009, ECOFIN a aprobat propunerea CE de începere a procedurii de deficit excesiv pentru România în urma unui dezechilibru fiscal de peste 3% din PIB în 2008 şi a recomandat reducerea deficitului sub acest prag până cel târziu în 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen limită 7 ianuarie 2010 pentru luarea de măsuri efective.
Anul trecut, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 7,4% din PIB, uşor peste obiectivul de 7,3% din PIB anunţat de autorităţi, dar s-a încadrat în limitele asumate cu FMI, respectiv un nivel în valoare absolută de 36,5 miliarde de lei.
O misiune a FMI se află la Bucureşti în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by încheiat între România şi instituţia financiară internaţională. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.