Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat, la finalul întâlnirii de marţi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), că în maxim două luni se va constitui o echipă de experţi multinaţionali pentru a pune la punct mecanismele de absorţie a fondurilor europene.
Dumitru Costin a spus că reprezentanţii FMI au fost de acord cu această echipă, care au asigurat sindicatele că vor insista asupra acestui aspect în discuţiile cu Guvernul.
Sindicaliştii au mai subliniat aspectele referitoare la necesitatea impunerii progresive a impozitării, precum şi faptul că sunt împotriva creşterii TVA şi a coplăţii. Costin a spus şi că i-a informat pe membri FMI despre faptul că încă sunt abuzuri privind sistemul de pensii, fiind foarte multe persoane care se pensionează nejustificat pe caz de boală.
"Am cerut ca toate persoanele să intre într-un sistem unic de pensii, dar unele categorii trebuie să poată avea un sistem de pensii ocupaţionale pe un mecanism al contributivităţii cum sunt cei din Justiţie, Armată şi Poliţie", a spus Costin.
Sindicatele nu au discutat cifre privind disponibilizările, ci doar au atras atenţia că în România există un sistem public suprapopulat, dar prost ocupat.
În legătură cu codul fiscal, sindicatele au adus încă o dată în discuţie evaziunea şi frauda, care produc "găuri mari" la bugetul de stat, ceea ce duce şi la şomaj.
Costin a vorbit şi despre sistemul de sănătate publică, care, în opinia lui, nu este bine pus la punct. "Se fură bani cu nemiluita, deficitul fondului de sănătate publică este de 700 de milioane de euro, serviciile medicale din spitale sunt un dezastru, între 2004 şi 2008 s-au încărcat schemele de personal din spitale, dar nu cu specialişti", a afirmat liderul.
O misiune a FMI se află la Bucureşti în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by încheiat între România şi instituţia financiară internaţională. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.