Senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil, marţi, o iniţiativă legislativă care propune ca persoanele care beneficiază de asistenţă medicală pentru "intoxicaţie etilică acută voluntară" să suporte contravaloarea acestor servicii.
Aceste prevederi sunt cuprinse într-o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, iniţiată de deputatul independent Tudor Ciuhodaru.
El a propus includerea asistenţei medicale acordate în cazuri de "intoxicaţie etilică acută voluntară" printre serviciile care nu sunt decontate din Fondul naţional unic de asigurări de sănătate şi a căror contravaloare să fie suportată de asigurat.
În expunerea de motive, iniţiatorul menţionează că ponderea pacienţilor cu etilism acut prezenţi la urgenţă este semnifcativă, cheltuielile alocate terapiei acestor pacienţi sunt importante, iar resursele materiale şi umane ale sistemului medical sunt limitate.
Potrivit autorului iniţiativei legislative, consumul excesiv de alcool reprezintă un act voluntar care dăunează sănătăţii, existând campanii de informare care avertizează asupra consecinţelor negative ale abuzului etanolic.
"Consecinţele acestor excese includ, de asemenea, un număr semnificativ de accidente rutiere mortale, un puternic impact social (violenţă, huliganism, infracţionalitate, probleme de familie, excluderea din societate), precum şi scăderea productivităţii muncii", se mai arată în epunerea de motive.
Raportul în cazul acestei iniţiative legislative urmează să fie întocmit de comisia pentru sănătate şi cea pentru buget-finanţe, proiectul de lege urmând să fie supus dezbaterii plenului Senatului.