Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, luni, că una dintre analizele discutate cu echipa FMI prezentă la Bucureşti indică scăderea conomiei şi în acest an, precizând însă că nu a fost încă stabilită o estimare finală.
Întrebat dacă este luată în calcul o creştere economică negativă şi în acest an, Vlădescu a răspuns că "este unul din rezultatele analizei".
Reprezentanţii FMI au avut luni o serie de întâlniri la care au participat oficiali ai Ministerului Finanţelor, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu şi ministrul Economiei şi Comerţului, Adriean Videanu.
Oficialul Finanţelor Publice a arătat că deocamdată nu s-a stabilit nimic concret cu fondul, discuţiile vizând în principal realizările privind veniturile, cheltuielile, deficitul bugetar şi măsurile structurale.
Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiei Patronale din România, Dan Matei Agathon, a declarat săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, după o întâlnire cu delegaţia FMI, că instituţia financiară ar putea revizui în jos, din nou, prognoza privind creşterea economică a României din acest an, de la 0,8%, scenariul optimist fiind un avans zero.
Fondul a redus recent estimarea privind creşterea economică a României în acest an de la proiecţia anterioară de 1,3% la 0,8%. Anul trecut, Produsul Intern Brut a scăzut cu 7,1%.
O misiune a FMI se află în România în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua dacă au fost îndeplinite condiţiile asumate prin acordul stand-by. Evaluarea acordului ar putea ajunge în Consiliul Director al FMI în a doua jumătate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumut, în valoare de 850 de milioane de euro.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.