Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a declarat, luni, că ofiţeri de securitate se vor afla la bordul aeronavelor Tarom care vor efectua curse directe între România şi Statele Unite ale Americii, curse care vor fi reluate la sfârşitul anului 2010 sau începutul lui 2011.
El a făcut aceste precizări, într-o conferinţă de presă, întrebat despre cum se va face amplasarea de ofiţeri de securitate pe curse transatlantice, în condiţiile în care astfel de curse directe între România şi SUA nu există în prezent.
"Fiecare stat va avea pe cursele care se desfăşoară între cele două state, în funcţie de oportunitate şi de necesităţi, dislocaţi ofiţeri de securitate la bord. Cum nu există în acest moment o cursă directă Tarom Bucureşti - Statele Unite, noi vom avea ofiţeri dislocaţi în momentul în care acea cursă se va relua şi sperăm că se va relua către sfârşitul anului sau anul viitor", a spus Maior.
Întrebat dacă ofiţerii de securitate vor purta arme de foc la bordul aeronavelor, directorul SRI a răspuns afirmativ.
"Există această stipulare că, evident, în realizarea sarcinilor legate de securitatea zborurilor, aceşti ofiţeri vor fi înarmaţi", a răspuns el.
Pe de altă parte, el a subliniat că toate procedurile şi standardele sunt create pentru a asigura securitate deplină pasagerilor şi nu, într-un fel sau altul, să pericliteze zborul aeronavelor.
"Este vorba despre zboruri Tarom şi zboruri americane ale diverselor companii, care se vor desfăşura pe rutele dintre România şi America, unde va fi vorba de ofiţeri de securitate americani", a mai spus el, întrebat despre zborurile care vor beneficia de aceşti ofiţeri de securitate.
Întrebat dacă semnarea memorandumului privind activitatea ofiţerilor de informaţii în aeronave este o condiţie pentru ca România să fie admisă în programul Visa Waver, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, a răspuns afirmativ.
"Există o serie de măsuri administrative pe care România trebuie să le îndeplinească pentru ca România să fie admisă în programul Visa Waver, printre acestea se numără emiterea de paşapoarte electronice, raportarea paşapoartelor pierdute sau furate către Interpol, asigurarea unei siguranţe crescute a documentelor de călătorie şi amplasarea ofiţerilor de securitate la bordul curselor aeriene", a precizat ambasadorul.
Directorul SRI, George Maior, şi Richard Stein, consilier executiv al Biroului pentru Programul "Federal Air Marshals" din cadrul Administraţiei pentru Securitatea Transporturilor din SUA, au semnat, luni, un Memorandum de Înţelegere privind activitatea ofiţerilor de securitate la bordul aeronavelor.
La ceremonia de semnare au fost prezenţi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Transportului şi Infrastructurii.
Directorul SRI, George Maior, a declarat, după semnarea memorandumului, că este vorba despre un acord care stabileşte procedurile de cooperare dintre România şi SUA într-un domeniu vital pentru securitatea transporturilor aeriene, respectiv desfăşurarea personalului care are rolul de a preveni şi răspunde la orice incidente la bordul aeronavelor.
El a spus că această practică a ofiţerilor de securitate la bordul avioanelor a dobândit o importanţă sporită după tragicele evenimente din 11 septembrie 2001.