Fondurile pentru investiţii de care încă dispune România pentru acest an se ridică la 8-10 miliarde de euro, a declarat, duminică, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care este convins că aceşti bani vor fi utilizaţi până la finele anului.
"România are încă fonduri suficiente, discutăm de câteva miliarde, 8-10 miliarde de euro care ar trebui investiţi, discutăm de sume, care puse în corespondenţă cu banii europeni sunt consistente şi sunt convins că în acest an aceşti bani vor fi utilizaţi", a spus Vlădescu în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.
Întrebat care ar fi domeniile care ar genera venituri cu banii statului, Vlădescu a răspuns că se aşteaptă la o înviorare a sectorului construcţiilor în momentul în care vor începe să fie alocate fonduri pentru acest sector.
"Avem o piaţă funcţională (a construcţiilor – n.r.), iar cât de sus sau cât de jos sunt preţurile e problema analiştilor. Mă aştept să fie un reviriment al construcţiilor în momentul în care investiţiile statului vor porni", a afirmat Vlădescu.
Pe de altă parte, Vlădescu a atras atenţia că proiectele de investiţii în infrastructură nu vor fi finalizate într-un timp foarte scurt, întrucât procesul este destul de lung şi birocratic.
"Foarte repede nu se vor construi, ca prin minune, 10 cartiere de locuinţe sau 100 de kilometri de autostradă. Există un process de implementare al investiţiilor şi acest proces nu se simplu, e un proces destul de îndelungat şi birocratic, pentru că până te apuci să construieşti există multă birocraţie în fazele premergătoare", a menţionat Vlădescu.
El a arătat că o bună parte din această birocraţie a blocat proiecte inclusiv dintre cele finanţate prin fonduri europene, pentru că au fost contestări ale licitaţiilor, unele dinte ele fiind încă în justiţie.
"În momentul în care aceste lucruri vor fi rezolvate, se va vedea un ritm mult mai susţinut de implementare", a continuat Vlădescu.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat, joi, că Guvernul a efectuat în primul trimestru mai puţine cheltuieli curente şi de investiţii pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar, în condiţiile în care încasările fiscale au fost sub nivelul programat.
La finele primului trimestru, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 8,22 miliarde de lei, respectiv 1,53% din PIB, sub ţinta cu FMI de 8,25 miliarde de lei.
Cea mai drastică scădere, de 36,5%, a fost operată la cheltuielile de capital (investiţii), care s-au plasat la 2,45 miliarde de lei, respectiv 0,5% din PIB.