Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, s-a întâlnit, joi, cu liderii confederaţiilor sindicale cu care a discutat despre transferul gratuit spre industria de apărare a aproape 50.000 de tone de muniţie pentru delaborare ceea ce va duce la păstrarea în următorii ani a peste 10.000 de locuri de muncă.
"Împreună cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, am luat măsuri pentru rezolvarea unor măsuri de securitate naţională, dar şi a unor măsuri sociale. Armata Română deţine de zeci de ani în depozite, unele dintre ele poate în condiţii improprii, peste 5.100 de vagoane de zece tone de muniţie atipică, armament, în total reprezentând o masă de aproape 50.000 de tone", a declarat ministrul Apărării, Gabriel Oprea.
El a explicat că împreună cu ministerul Economiei, MApN a elaborat o ordonanţă de urgenţă deja apărută în Monitorul Oficial în care toată această cantitate de muniţie va fi transferată fără plată către cele 16 întreprinderi de stat din industria apărării, pentru a rezolva delaborarea muniţiei în condiţii de protecţie, dar şi pentru a rezolva o problemă socială.
"Toată această cantitate va putea păstra pentru zeci de mii de oameni salariile şi locurile de muncă. Simt că am făcut o treabă bună", a mai spus Oprea.
La întâlnirea de la sediul Ministerului Apărării Naţionale au participat preşedinţii BNS, Dumitru Costin, Cartel Alfa, Bogdan Hossu, CNSLR Frăţia, Marius Petcu, deputatul independent Marian Sârbu, şeful SMG, amiral Gheorghe Marin, precum şi directori ai întreprinderilor din industria de apărare.
"Una din cele mai mari probleme - şomajul tehnic din industria de apărare - se apropie de sfârşit. (...) Apreciez ca fiind un demers plin de normalitate, o chestiune normală într-o societate care abundă de veşti proaste, disponibilizări, restructurări, şomaj", a declarat, la rândul său, Dumitru Costin, precizând că, potrivit estimărilor specialiştilor, pentru următorii 3-5 ani se vor păstra locurile de muncă din acest domeniu pentru circa 10.000 de lucrători.
De asemenea, el a spus că această măsură va duce la recapacitarea fabricilor din industria de apărare şi le va da posibilitatea "să revină pe linia de plutire", în relaţia comercială cu armata română şi, eventual, să devină furnizori pentru alte pieţe.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a arătat că această măsură creează o primă premisă pentru combaterea crizei, pentru că în primul rând se renunţă la subvenţiile sociale direcţionare spre industria de apărare.
"În Comisia de muncă din Camera Deputaţilor vom sprijini fără rezerve astfel de proiecte. Momentul acesta are o semnificaţie mai mare decât la prima vedere. De aproape 20 de ani industria de apărare a beneficiat din fondul de şomaj de sume extrem de importante pentru protecţia socială astfel încât personalul să nu se deprofesionalizeze. Este un moment de cotitură, fiindcă este foarte posibil ca industria de apărare să devină furnizor de sume la buget", a declarat deputatul independent Marian Sârbu.
Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a estimat că muniţia din depozitele armatei are o vechime de aproximativ 25-30 de ani şi că delaborarea acesteia ar fi putut fi făcută şi de direcţia specializată din MApN, dar că "ar fi durat zeci de ani" şi că transferul muniţiei către întreprinderile din industria de apărare are, conform ordonanţei de urgenţă, ca termen maxim 31 decembrie.