Judecătorul Dan Lupaşcu a atras atenţia, joi, că adoptarea Legii unitare a pensiilor ar avea consecinţe dezastruoase, că vor fi o avalanşă de litigii şi de sesizări la Curtea Constituţională, subliniind că teoria drepturilor câştigate este o ficţiune în opinia legiuitorului român.
Judecătorul Dan Lupaşcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a susţinut, în cadrul unei dezbateri privind legea pensiilor, care s-a desfăşurat la CSM, că, într-un anumit sens, al dreptului penal, acest proiect de lege "este un fel de înşelăciune", pentru că magistraţii au avut o anumită reprezentare atunci când au intrat în sistem, respectiv că elementele care configurează statului judecătorului sunt cele din lege, şi că nu şi-au imaginat că cineva se va gândi vreodată să spună că s-au înşelat şi că sunt "expiraţi".
Dan Lupaşcu - preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, suspendat din funcţie pe perioada mandatului la CSM - a subliniat că teoria drepturilor câştigate este o ficţiune în opinia legiuitorului român, precizând, totodată, că pensia magistaţilor este reglementată separat sau special în majoritatea ţărilor din Europa.
Lupaşcu a atras atenţia că adoptarea Legii unitare e pensiilor în actuala formă ar avea consecinţe dezastruoase, mai mult decât previzibile, şi că va fi o avalanşă de litigii, dar şi de sesizări la Curtea Constituţională, iar, dacă pe plan intern lucrurile nu-şi vor găsi rezolvarea, cu siguranţă cei care se vor simţi nedreptăţiţi se vor adresa la Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Lupaşcu a spus că în mod flagrant legea încalcă principiul neretroactivităţii, atunci când vorbeşte de recalcularea pensiilor, dar şi alte dispoziţii din Constituţie şi reglementări internaţionale.
El a spus că legea nu are un studiu de impact şi a reamintit faptul că într-un an pensiile magistraţilor ar echivala cu aproximativ 400 de metri de autostradă.
"Este o atât de mare povară, un sacrificiu, pentru bugetul statului ţinând cont de cum ar trebui să funcţioneze justiţia? ", a întrebat Lupaşcu, adăugând că este un proiect făcut în pripă .
Judecătorul a mai arătat că proiectul are un aviz favorabil de la Ministerul Justiţiei, dar a întrebat unde sunt obiecţiile care îl însoţesc şi care, după cunoştinţa membrilor CSM, practic anulează acel aviz, la fel şi cel de la Consiliul Legislativ .
La rândul său, procurorul Liviu Dăscălescu, membru al CSM, a cerut Legislativului să facă o lege constituţională şi nu una politică. "Dacă cumva Legislativul o să facă o lege politică mergând pe mâna Executivului şi nu o lege constituţională, mergând pe tot ce înseamnă respectarea Constituţiei, doctrină, tot ce înseamnă CEDO şi hotărârile Curţii Constituţionale, o să avem foarte mari probleme", a afirmat Dăscălescu.
Procurorul a susţinut că este nevoie de aceeaşi solidaritate a magistraţilor ca cea de anul trecut în cazul legii unitare de salarizare.
"Lupta este foartă urâtă şi suburbană. (...) Ce am auzit şi văzut în ultima vremea vis-a-vis de unele atacuri, mai mult decât suburbane, la adresa unor membrii CSM, pot să spun că toate poziţiile privind tot ce înseamnă cariera magistratului se interpretează de-a dreptul mizerabil", a afirmat Dăscălescu.
Membrii CSM au criticat că nu au fost consultaţi de către Guvern pe marginea proiectului şi că Ministerul Justiţiei nu a trimis un reprezentat la această dezbatere.
Preşedintele Consiliului, judecătoarea Florica Bejinaru, a afirmat că proiectul Legii pensiilor este în bună măsură şi neconstituţional, şi în afara jurisprudenţei CEDO şi a actelor cu caracter internaţionale la care România este parte şi în baza cărora şi-a asumat anumite obligaţii.
Bejinaru a subliniat că legea va avea grave repercursiuni asupra sistemului judiciar şi a societăţii în general.