Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a calificat drept "inedit şi la limita politeţii" modul în care Parlamentul primeşte termene de adoptare a noii Legi ANI din partea lui Traian Băsescu, menţionând totuşi că ar dori ca săptămâna viitoare instituţia să fie pregătită pentru dezbaterea actului.
El a făcut aceste afirmaţii la şedinţa Biroului Permanent, potrivit transcrierii dezbaterilor publicată pe site-ul Senatului.
"Comentariul practic este că aş vrea ca atunci când Camera Deputaţilor, prima Cameră sesizată, se va fi pronunţat, într-o formă sau în alta, cu privire la acest text, avansat de Guvern, din câte înţeleg, să putem avea, din partea Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări şi din partea celor care sunt specialiştii noştri, o pregătire pentru dezbaterea în Senat", a spus el.
Mircea Geoană a spus că termenul de 10 zile i se pare "nerealist în sine", menţionând că nu este problema Senatului să decidă cu privire la viteza dezbaterii.
"Dacă la Camera Deputaţilor se va parcurge procesul de legiferare şi de dezbatere în comisiile permanente săptămâna aceasta (…) aş dori ca şi noi să încercăm, săptămâna viitoare, să găsim un răspuns şi o programare pentru dezbaterea acestei legi, evident, dând unei legi importante răgazul suficient şi atenţia necesară pentru a putea să scoatem o lege care să facă să funcţioneze ANI şi nu mai păţim ce am păţit în urmă cu câteva săptămâni", a adăugat el.
Noua Legea a ANI a fost adoptată, miercuri, la Camera Deputaţilor, cu 183 de voturi "pentru", zero voturi "împotirvă" şi 27 de abţineri, Senatul fiind Cameră decizională.
Iniţial, proiectul de lege nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru ca o lege organică să fie adoptată de Camera Deputaţilor. În favoarea proiectului au votat doar 151 de deputaţi, în timp ce 2 au fost împotrivă , iar 49 s-au abţinut.
UDMR a solicitat reluarea votului, iar după o pauză de consultări, liderii de grup au convenit să fie reluat votul.
Proiectul de lege a fost adoptat în forma propusă de Comisia juridică, după o şedinţă lungă, întreruptă de mai multe ori şi începută cu o întârziere de patru ore.
În cadrul dezbaterilor generale, reprezentanţii grupurilor parlamentare au anunţat că susţin proiectul de lege, iar în timpul dezbaterii pe articole, cel mai activ deputat a fost Marton Arpad (UDMR).
Propunerile deputatului UDMR au fost însă respinse de plenul Camerei.