Conducerile Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi The Law Society of Englad and Wales au semnat, miercuri, un protocol prin care-şi propun să-şi transfere reciproc "experienţa şi expertiza profesională", prin intermediul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.
Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (INPPA) va fi cheia colaborării, acesta urmând să gestioneze programul de schimb de experienţă între britanici şi români şi să devină "centru de excelenţă profesională juridică în România".
Concret, "transferul de know-how", aşa cum a fost denumit de cei prezenţi la ceremonia de semnare a acordului, se va face printr-un program de "formare a formatorilor" INPPA, care vor primi informaţii de la avocaţii britanici pe care le vor da apoi mai departe avocaţilor români care participă la cursurile ţinute de Institut.
Perioadele de timp în care programul se va desfăşura, costurile acestuia şi metodele de training vor fi stabilite ulterior, însă, prin protocolul semnat miercuri, Law Society se obligă să furnizeze "suportul logistic" pentru implementarea programului INNPA.
Acordul de colaborare a fost semnat, miercuri, în prezenţa ministrului român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a lordului primar al centrului financiar londonez, Nick Anstee, a ambasadorului Marii Britanii în România, Robin Barnett, a reprezentanţilor entităţilor care au încheiat pactul, precum şi a preşedintelui instanţei supreme, Lidia Bărbulescu.
În discursul său, Predoiu a afirmat că schimbul de experienţă este o ocazie pentru tinerii specialişti români să înveţe avocatura de business de la unii dintre cei mai cunoscuţi "solicitors" (avocaţi specializaţi în problemele mediului de afaceri, n.r.), mai ales având în vedere că România nu se poate lăuda decât cu o tradiţie de câţiva ani în acest domeniu. În schimb, britanicii vor putea afla mai multe despre sistemul judiciar românesc, a spus Predoiu, elogiind tradiţia de peste o sută de ani a României în "avocatura la bară", domeniu care a evoluat fără încetare şi care a dat "mari personalităţi" în lumea avocaţilor pledanţi.
Ministrul s-a referit, în finalul declaraţiei sale, şi la faptul că în România există încă persoane care practică avocatura fără a avea dreptul legal s-o facă, cerând instituţiilor statului să aplice "fără rezerve" legile în domeniu.
Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Ionel Haşotti, s-a declarat încântat de încheierea protocolului cu avocaţii britanici, însă a spus că va fi pe deplin fericit numai atunci când în România avocatura se va bucura de acelaşi prestigiu pe care-l are în Marea Britanie.