Publicul nu va mai putea să cunoască numele firmelor la care demnitarii au acţiuni sau ale companiilor ori persoanelor cărora le-au dat sau de la care au luat bani cu împrumut, conform noii forme a declaraţiei de avere destinată publicităţii, document prevăzut în viitoarea formă a legii ANI.
În cazul în care legea referitoare la declararea şi controlul averii va intra în vigoare în forma propusă de Guvern şi dezbătută în Parlament, numele firmelor la care cei care sunt obligaţi să-şi declare averea sunt acţionari nu vor mai publice, ci clasificate, ele urmând să apară doar în declaraţia de avere confidenţială, destinată doar Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Totodată, publicul nu va mai cunoaşte suprafaţa şi adresa proprietăţii imobiliare a unui demnitar, ci doar localitatea în care aceasta se află, tipul bunului imobil şi categoria acestuia. Teoretic, în noua formă a declaraţiei de avere, un demnitar care are mai multe proprietăţi în Bucureşti scrie doar tipul acestora (apartament sau casă de locuit), numărul celor din fiecare categorie şi valoarea totală de impozitare pe fiecare dintre grupele de proprietăţi.
Nu va mai fi public nici modul în care un demnitar a dobândit respectiva proprietate şi nici anul în care ea i-a intrat în patrimoniu, ele urmând a fi declarate doar în documentul ce va fi transmis inspectorilor ANI.
Noua formă a declaraţiei de avere ce va rămâne în continuare publică va exclude şi identitatea cumpărătorului eventualelor bunuri scumpe vândute de demnitarul care o completează, precum şi data la care tranzacţia a fost făcută.
În cazul conturilor, nu vor mai fi cunoscute băncile la care un demnitar are conturi sau depozite şi nici valuta în care acesta îşi ţine economiile, ci doar modul în care a investit banii: cont bancar, depozit bancar sau fond de investiţii.
La rubrica referitoare la împrumuturile sau plasamentele financiare, un demnitar nu va mai fi obligat să scrie cui anume i-a împrumutat bani sau în ce firmă a investit, singurele menţiuni fiind "hârtii sau titluri de stat", "acţiuni sau părţi sociale" şi "împrumuturi acordate în nume personal", numărul şi valoarea acestora, pe categorii.
La capitolul "datorii", demnitarii nu vor mai trece decât suma datorată, data scadentă şi calitatea - "persoană fizică" sau "persoană juridică" - creditorului. Nici aici nu se va mai şti anul în care împrumutul sau creditul a fost contractat de demnitarul care a completat declaraţia de avere, devenită "Declaraţie de patrimoniu".