Plenul Camerei a eliminat, miercuri, la solicitarea lui Cristian Boureanu, prevederile din noua Lege a ANI prin care comisiile de cercetare pot dispune "sechestrarea" bunurilor, depozitelor şi certificatelor bancare ale persoanei a cărei avere este supusă controlului Agenţiei.
Deputatul PDL Cristian Boureanu a contesat existenţa comisiei de pe lângă Curtea de Apel care potrivit raportului Comisiei Juridice "poate pune sechestru asigurator prin care să împiedice înstrăinarea bunurilor".
"Deci eu înţeleg că înainte ca instanţa de judecată să se pronunţe că sunt vinovat, deşi se prezumă caracterul licit al dobândirii bunurilor, o comisie poate să-mi pună sechestru după care mă ţine doi ani cât ţine procesul să nu pot să-mi folosesc averea şi după doi ani îmi spune «aveţi dreptate, averea dumneavoastră este corect dobândită, dar timp de doi nu aţi putut să faceţi nimic cu un apartament, o casă, nu aţi putut să luaţi un credit, n-aţi putut să aveţi o garanţie». Noi spunem că am făcut această lege tocmai pentru că se prezumă caracterul licit al bunurilor dobândite, ori prin aceasta o comisie, se pune un caracter ilicit al bunurilor dobândite", a spus Boureanu.
El a spus că lui i se pare "o chestie de o gravitate deosebită", cu tot respectul pentru colegii deputaţi, pentru ministrul Justiţiei şi pentru toţi cei care au lucrat la proiect.
La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a precizat că această comisie de pe lângă Curtea de Apel e compusă din magistraţi, menţionând că "sechestrul este provizoriu" şi nu operează măsura confiscării tocmai pentru că averea este prezumată licit.
"El este instituit în perspectiva în care rezultatul verificărilor demonstrează că acea parte din patrimoniu este dobândit ilicit. Dacă un astfel de rezultat ar urma după verificări, atunci practic toată ancheta, toată verificarea ar fi lipsită de orice măsură de efect. Sechestrul nu este instituit automat, ci în urma unor verificări pe care Comisia, respectiv instanţa le face şi numai pe baza verificărilor documentelor existente la dosar se formează convingerea că există temeiuri pentru instituirea sechestrului. Nu e vorba să ţi-l dea cineva pentru că nu ţi-l ia nimeni, este o măsură juridică, bunul rămâne în posesia persoanei care îl are în proprietate. cred că se induce aici o confuzie. Prin urmare poziţia Guvernului este menţinerea textului", a spus Predoiu.
În replică, Boureanu a spus deranjat că el este acţionara fost verificat şase luni de ANI, menţionând că dacă nu ar fi putut să-şi folosească averea toate firmele sale ar fi fost în faliment.
Deputaţii jurişti au decis, miercuri, să introducă în noua Lege a ANI înfiinţarea unor comisii de cercetare pe lângă Curţiile de Apel, aceste comisii urmând să primească sesizările de la inspectorii de integritate şi să verifice raportele acestora cu privire la persoanele cercetate.
Deputatul Cristian Boureanu a solicitat eliminarea aliniatelor 2, 3 şi 4 al articolului 10 indice 3, articol nou introdus, miercuri, de Comisia Juridică, după articolul 10 al Legii 115/1996 pentru declararea controlului averilor demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control.
Primul aliniat stipula: "Comisia de cercetare poate dispune măsuri asiguratorii prin care să împiedice înstrăinarea bunurilor ce aparţin persoanei a cărei avere este supusă controlului, precum şi a celor aparţinând persoanelor prevăzute la articolul 4 din prezenta lege, dacă din probele administrate rezultă că aceste măsuri sunt necesare".
Aliniatul 3 prevedea că "măsura de indisponibilizare poate fi totală sau parţială şi poate fi luată şi în cazul depozitelor şi certificatelor bancare", iar aliniatul 4 prevedea că măsurile prevăzute la aliniatul 2 încetează la data rămânerii definitive a ordonanţei de clasare".
Comisia Juridică a adoptat, miercuri, un raport favorabil prin care a modificat proiectul de lege al Guvernului privind Legea ANI, într-o şedinţă de cinci ore şi jumătate.