Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va elimina treptat preţurile reglementate la electricitate şi gaze naturale plătite de consumatorii noncasnici, pentru ca România să evite declanşarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană (CE).
"În vederea evitării declanşării procedurii de infringement şi a alinierii la directivele europene în domeniu, România trebuie să stabilească un plan de acţiune realist - o foaie de parcurs - către o piaţă competitivă, fără reglementarea preţurilor la consumatorii noncasnici şi etapizarea eliminării acestora", a comunicat miercuri ANRE, la solicitarea MEDIAFAX.
În categoria consumatorului noncasnic sunt incluse persoanele fizice sau juridice care folosesc gazele sau electricitatea şi în alte scopuri decât necesarul de consum propriu.
Pieţele gazelor şi energiei electrice au fost deschise total la 1 iulie 2007. Prin această măsură orice consumator are posibilitatea de a negocia preţurile cu furnizorii.
Potrivit ANRE, şi alte state europene menţin încă preţurile reglementate la consumatorii noncasnici.
"Prin înştiinţarea transmisă României, Comisia Europeană constată că se aplică în continuare preţuri reglementate pentru consumatorii noncasnici, situaţie incompatibilă cu prevederile directivelor", potrivit ANRE.
Astfel, ANRE va plăti 600.000 de euro pentru două studii care să identifice efectele eliminării tarifelor reglementate la gaze şi energie electrică şi termică, precum şi gradul de suportabilitate a consumatorilor.
Comisia Europeană a transmis autorităţilor de la Bucureşti, la 26 iunie 2009, o inştiinţare de punere în întârziere pentru transpunerea în legislaţia naţională a directivelor privind normele comune pentru piaţa de electricitate şi gaze.
"În acest sens, Ministerul Economiei şi ANRE consideră necesară realizarea unui studiu de evaluare a impactului eliminării preţurilor reglementate la consumatorii noncasnici, care să asigure adoptarea tuturor măsurilor ce se impun în vederea transpunerii directivelor europene, dar şi identificarea celor mai potrivite metode de minimizare, reducere sau compensare a posibilelor efecte negative", se mai arată în răspunsul ANRE.
De asemenea, pentru eliminarea treptată a preţurilor reglementate, autorităţile au în vedere şi completarea legislaţiei în vigoare.