Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice PALMED contestă Contractul cadru pe 2010 şi normele de aplicare, susţinând că prin modul de redactare CNAS şi MS sunt în afara legii şi creează confuzie la nivelul caselor judeţene de sănătate privind interpretarea şi aplicarea acestora.
Reprezentanţii PALMED arată, într-un comunicat de marţi, că organziaţia contestă atât modul de elaborare, promovare şi implementare a Contractului cadru pentru anul 2010, cât şi Normele metodologice de aplicare ale acestuia, menţionând că îşi rezervă dreptul de a apela la orice acţiune legală pentru a-i obliga pe cei care răspund de situaţia sistemului sanitar românesc să devină "responsabili şi serioşi" şi să renunţe la "minciună, incompetenţă şi corupţie".
"Dorim să semnalăm că, din cauza modului în care au fost redactate actele normative ce reglementează acordarea asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010, atât CNAS cât şi Ministerul Sănătăţii se află în afara legii şi creează, la nivelul caselor judeţene de sănătate, o confuzie totală privind modul de interpretare şi aplicare atât a Contractului cadru cât şi a Normelor metodologice", scriu reprezentanţii PALMED.
În opinia Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice, implementarea unui standard de calitate şi obţinerea certificatului de acreditare, pentru care Ministerul Sănătăţii a stabilit o perioadă de trei luni, necesită o procedură foarte laborioasă care depăşeşte acest termen. Reprezentanţii PALMED au precizat că "cele trei luni de graţie acordate sunt suficiente unor aşa-zişi furnizori de servicii medicale care doresc să «îndeplinească» şi acest criteriu în acest foarte scurt timp şi astfel să înceapă lucrul pe banul public".
Contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în 2010 a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 31 martie şi publicat în 1 aprilie în Monitorul Oficial. Prevederile noului contract-cadru au intrat în vigoare de la 1 aprilie.
La începutul lunii aprilie, medicii de familie au sistat pentru o săptămână eliberarea reţetelor compensate şi gratuite, precum şi a trimiterilor către specialist, nemulţumiţi de contractul cadrul privind asistenţa medicală în 2010 şi normele de aplicare a acestuia. Medicii de familie au încheiat protestul după ce au semnat un protocol cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Ulterior, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a semnat şi cu medicii specialişti un protocol, la fel ca în cazul doctorilor de familie, aceştia reclamând în principal plata nediferenţiată a specialităţilor medicale şi chirurgicale.