Valorile maxime ale amenzilor prevăzute de legile energiei electrice şi gazelor vor creşte de până la cinci ori, dacă va fi adoptată o modificare legislativă propusă de şapte senatori PDL, care a trecut deja de Senat.
Astfel, amenzile pentru companiile care influenţează formarea liberă a preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale se vor majora de la 20.000-100.000 lei în prezent la 20.000-500.000 de lei.
Acelaşi nivel al amenzilor este propus şi pentru companiile care întârzie nejustificat să alimenteze consumatorii cu energie sau gaze, sau care îi reconectează pe aceştia cu întârziere la reţelele de electricitate sau gaze după întreruperea aprovizionării. Nivelul actual al amenzilor pentru aceste contravenţii este cuprins între 1.000 şi 100.000 de lei.
Totodată, persoanele fizice care interzic companiilor de transport şi distribuţie a gazelor şi energiei să efectueze lucrări de modernizare, intervenţii sau revizii ale instalaţiilor vor fi amendate cu până la 5.000 de lei.
Potrivit iniţiatorilor acestui proiect de act normativ, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei "au deplâns în repetate rânduri lipsa unui regim sancţionatoriu eficient".
În opinia celor şapte senatori PDL, legislaţia actuală nu prevede sancţiuni suficient de mari, prin raportare la veniturile cetăţenilor şi la cifra de afaceri a companiilor.
Totodată, creşterea valorii amenzilor va responsabiliza persoanele fizice şi companiile, întrucât "unii contravenienţi manifestă o atitudine de sfidare".
"Pentru acoperirea acestor deficienţe şi cu intenţia de a oferi posibilitatea instituţiilor de control abilitate să aplice sancţiuni de un real efect, propunem majorarea de cinci ori a limitelor maxime ale amenzilor aplicate în cazul săvârşirii contravenţiilor prevăzute de Legea energiei electrice şi de Legea gazelor", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Guvernul a respins această modificare legislativă.