Premierul Emil Boc i-a cerut comisarului UE Dacian Cioloş să sprijine Guvernul pentru realocarea unor fonduri necheltuite în agricultură către proiecte de dezvoltare a infrastructurii rurale şi ca nivelul de prefinanţare pentru investiţii în agricultură să fie menţinut la 50% şi în acest an.
Solicitările au fost transmise în discuţia pe care şeful Guvernului a avut-o vineri, la Palatul Victoria, cu Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură, aflat la Bucureşti.
"Având în vedere succesul măsurii 322 (din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare, cu referire la reabilitarea infrastructurii rurale-n.r.), în România atât din punct de vedere al impactului financiar, cât şi din perspectiva interesului administraţiilor locale pentru o asemenea măsură v-am solicita sprijinul pentru o realocare a banilor spre acest program, în cazul în care vom avea resurse financiare economisite de la alte programe. Deci nu cerem bani în plus, cerem doar o mai bună gestionare a banilor în interiorul programului, cu o reorientare a lor spre măsura 322, având în vedere că este cea mai populară măsură până în momentul de faţă pe programul pe agricultură", a spus Boc comisarului UE.
Cioloş i-a răspuns premierului că ministerul de resort va trebui să justifice cu argumente solicitarea de realocare a fondurilor, urmând ca ulterior să fie analizat modul în care poate fi păstrat echilibrul între diferitele axe de dezvoltare rurală.
Şeful Guvernului a solicitat totodată ca nivelul de prefinanţare de către stat a investiţiilor în agricultură, valabil pentru intervalul 2009-2010, să fie menţinut şi anul viitor la 50% din valoarea proiectului, argumentând că fermierii trebuie ajutaţi într-o perioadă economică dificilă.
"A doua solicitare ar fi ca măsura pe care a adoptat-o Comisia Europeană, cu partea de prefinanţare pentru investiţii în agricultură de 50% pentru 2009-2010, să fie menţinută şi în 2011, pentru că s-a demonstrat că a fost o măsură foarte bună, care mai ales în perioada acesta dificilă din punct de vedere economic a ajutat fermierii şi pe cei care fac investiţii în domeniu să aibă resurse financiare. Asta însemană că, în momentul în care încheie contractul, ei primesc 50% avans din valoarea contractului", a arătat Boc.
Cioloş a asigurat că va analiza şţi această solicitare, explicând că este nevoie de o abordare mai largă la nivelul CE, dar a arătat că este nevoie şi de sprijinul sectorului bancar.
"Tot ce ţine de noi şi în cadrul legal o să facem şi sper că va exista o mobilizare şi a sectorului bancar în România", a spus Cioloş.
El a arătat că România "stă destul de bine" la angajarea fondurilor comunitare şi este "un pic mai în urmă" la plăţile efectuate, probabil şi din cauza situaţiei economice, dar mai ales a modului în care beneficiarii privaţi reuşesc să îşi găsească cofinanţarea.