Toate spitalele vor avea obligaţia să raporteze date privind consumul de medicamente, trimestrial, până în data de 15 a lunii următoare încheierii trimestrului, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii, supus dezbaterii publice până în 21 mai.
Proiectul de ordin privind centralizarea consumului de medicamente din spitale prevede că toate datele legate de acest subiect vor fi comunicate la Centrul Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în domeniul sănătăţii Bucureşti, prin fax şi e-mail.
Acest centru naţional are obligaţia de a centraliza datele şi de a transmite Ministerului Sănătăţii situaţia consumului de medicamente în termen de şapte zile, separat de ceea ce transmit unităţile sanitare şi judeţele sau sectoarele, după caz, se mai precizează în proiect.
Conform hotărârii de guvern 144/2010, MS reprezintă autoritatea centrală în monitorizarea şi elaborarea de politici în domeniul sănătăţii, potrivit referatului de aprobare a respectivului ordin.
"În vederea realizării unor ample analize care ar avea ca rezultat final optimizarea politicii naţionale a medicamentului, este necesară o evaluare corectă a necesarului de medicamente, pentru o perioadă definită de timp. În prezent, datele privind consumul de medicamente în ambulatoriu pot fi centralizate de CNAS, însă informaţiile privind medicamentele utilizate în spital sunt limitate", se mai precizează în referat.
Ordinul creează cadrul legal pentru colectarea de informaţii din mediul spitalicesc privind medicamentele utilizate de unităţile sanitare cu paturi şi, totodată, datele sunt utile pentru situaţiile care necesită aprobarea unor furnizări de medicamente pentru nevoi speciale, existând numeroase situaţii în care cantitatea necesară pentru situaţiile de urgenţă a fost supraevaluată şi astfel a dus la pierderi însemnate prin constituirea unor stocuri de medicamente care au expirat, se mai precizează în referatul de aprobare a proiectului.