Guvernul a decis să impună Parlamentului un termen maxim, de cel mult 10 zile, în care trebuie să aprobe sau să respingă lista Cabinetului propus şi programul de guvernare, termen peste care se consideră că acest candidat este respins, iar şeful statului nominalizează un alt prim-ministru.
Termenul a fost inclus în proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei, aprobat miercuri de Guvern şi înaintat preşedintelui.
"În toamna anului trecut, Guvernul propus de către premierul desemnat, Negoiţă, nu a ajuns niciodată la votul Parlamentului, pentru clasicul motiv că Parlamentul a refuzat să supună la vot Cabinetul, lista membrilor Guvernului şi programul de guvernare propus de premierul desemnat. În condiţiile acestea, prin revizuirea Constituţiei propunem lucruri foarte simple şi corecte", a arătat Boc.
El a explicat astfel că, la fel ca şi până în prezent, premierul este desemnat de către preşedinte pe baza procedurii actuale prevăzute de către Constituţie şi are la dispoziţie 10 zile pentru a depune la Parlament lista membrilor Guvernului şi programul de guvernare.
"Impunem însă un termen de 10 zile în care Parlamentul să aprobe sau să respingă solicitarea de investitură cerută de către premierul desemnat. Dacă în cele 10 zile Parlamentul nu ia în considerare dezbaterea programului de guvernare şi a listei membrilor Guvernului, candidatul propus, împreună cu programul şi lista Guvernului, va fi considerat respins, iar preşedintele va desemna un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru. Deci nu merge aprobarea tacită, că se consideră premierul aprobat, ci dimpotrivă, nu se poate trece peste votul Parlamentului, numai că stabilim nişte termene şi eliminăm posibilitatea acestui abuz, ca Parlamentul să refuze luarea în discuţie şi obţinerea unui vot, pozitiv sau negativ, unui premier desemnat. Din acest punct de vedere, facem operaţional mecanismul de desemnare a unui nou Guvern", a spus Boc.
Proiectul de lege mai prevede că Parlamentul trebuie să îşi exprime în maximum 30 zile calendaristice un punct de vedere la solicitarea preşedintelui de iniţiere a unui referendum, în condiţiile în care în prezent nu este stabilit un astfel de termen.
"În cea ce priveşte referendumul, în practica anterioară existat o problemă la termenul în care Parlamentul se pronunţă la propunerea preşedintelui de a organiza un referendum consultativ. Neexistând în momentul de faţă un termen în care Parlamentul să spună cu aviz consultativ «da sau nu» cu privire la propunerea de organizarea referendumului, în textul pe care îl propunem spunem că Parlamentul trebuie să îşi exprime punctul de vedere în cel mult 30 de zile calendaristice de la solicitarea preşedintelui. După expirarea acestui termen, preşedintele emite decretul de organizare a refendumului, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită", a spus Boc.
El a precizat că proiectul de lege nu schimbă natura referndumului pe care îl poate organiza preşedintele.