Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 apr 2010 - Anul XV, nr. 91 (4382)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

EDU CER: Profesorii îşi apără averile si salariile ilegale, prin greve şi boicoturi

Miercuri, 21 Aprilie 2010 (16:29:23)

Asociaţia EDU CER consideră că "profitorii sistemului educaţional îşi apără averile şi salariile ilegale", aceasta fiind explicaţia grevelor, a manifestaţiilor, a boicotului, inclusiv prin manipularea studenţilor, împotriva proiectului Legii Educaţiei Naţionale.

Autonomia universitară şi alte prevederi ale actualei legi au fost interpretate şi folosite pentru apărarea intereselor oligarhiei academice şi a profesorilor, nu şi ale elevilor, studenţilor şi economiei ţării, precizează reprzentanţii Asociaţiei într-un comunicat remis miercuri.

"În ultimii 20 de ani sistemele de educaţie şi formare profesională au alunecat, încet, dar sigur, spre un punct de echilibru în care sunt satisfăcute interesele profitorilor sistemului şi mai puţin sau deloc interesele beneficiarilor, care plătesc aceste servicii", se arată în comunicat.

"Fabricile de diplome" din învăţământul superior, evaluările externe şi interne independente care "ne pun la colţ", nemulţumirea mediului de afaceri, brandul "căpşunar" pe care îl are forţa de muncă românească în piaţa muncii europene, toate acestea sunt dovezi clare ale degradării educaţiei româneşti, consideră EDU CER.

Elevii, studenţii, părinţii, mediul de afaceri, societatea în general sunt beneficiarii sistemelor educaţionale. Din nefericire, deşi platesc prin taxe şi impozite serviciile educaţionale, beneficiarii n-au învăţat încă "să bată cu pumnul în masa furnizorilor", să solicite servicii de calitate.

"Se multumesc cu diplome fără acoperire în competenţe, când nu sunt falsificate de-a dreptul, valabile pe termen scurt, mai ales în România şi mai ales în sectorul bugetar. Pe termen mediu şi lung această atitudine se va dovedi nu numai păguboasă, dar şi o metoda sigură de a pierde timp şi bani", potrivit sursei citate.

În opinia EDU CER, "profesorii adevăraţi" sunt din ce în ce mai puţini. Mulţi au iesit la pensie. "Sunt acei profesori care se ataşează de elevi şi studenţi, fac din pasiune meseria, nu condiţionează prestaţia de avantaje multiple, legale sau ilegale", se arată în comunicat.

Reprezentanţii EDU CER au o listă lungă în ceea ce îi priveşte pe "profitorii" educaţiei.

"O parte dintre profesori, apăraţi de grade şi vechime nu fac mai nimic pentru elevii lor. Deşi au 18 ore pe săptămână şi patru luni de concediu plătit pe an, nu le fac nici pe acestea în totalitate, profitând de faptul că elevii refuză să rămână la toate orele, unele plictisindu-i pur si simplu", potrivit comunicatului.

La nivel naţional sunt zeci de mii de elevi, iar diferenţele de 40 de puncte procentuale între judeţe la promovarea bacalaureatului sau judeţele cu 99 la sută promovabilitate la bacalaureat indică fraude şi furt organizat, în opinia EDU CER.

Reprezentanţii Asociaţiei spun că sindicatele îi apără pe profesori contra unor cotizaţii consistente, dar "nu i-a auzit nimeni vorbind de calitatea procesului educaţional", de faptul că şcoala este a elevilor şi a studenţilor, plătită prin taxe şi impozite de beneficiari, nu locul din care îşi iau salarii profesorii şi ceilalti angajaţi din învăţământ.

"Sindicatele se opun vehement noului proiect al Legii Educatiei, pentru ca profesorii să-şi prezerve interesele şi să le plătească în continuare cotizaţiile. Liderii sindicali se opun declarării propriilor averi şi venituri. Oare de ce? Unii directori de şcoli sau licee, care trec 2-3 ore pe la şcoală, deşi încasează 3.500-4.000 de lei pe luna, apoi îşi văd de treburile personale, lăsând şi pe alţii să facă la fel. Controalele de la inspectorate ţin cont de relaţiile politice sau de prietenie, o mână spală pe alta şi amândouă partidul, ca doar mai vin alegeri", subliniază reprezentanţii Asociaţiei.

Profitorii cei mai "feroce" sunt de departe cei din învăţământul superior. Tot ei sunt şi cei mai înverşunaţi împotriva Legii Educaţiei Naţionale în frunte cu Andrei Marga, Ecaterina Andronescu şi grupurile pe care aceştia le controlează, spun cei de la EDU CER.

Reprezentanţii Asociaţiei dau câteva exemple de salarii ale unor profesori, menţionând că acestea sunt "obţinute ilegal", încălcând Art. 111 din Codul Muncii, prin "cumuluri multiple" la universităţi de stat, Institute ale Academiei Române sau alte instituţii publice.

Prof. dr. Cătălin Zamfir şi prof. dr. Elena Zamfir, de la Universitatea din Bucureşti, au un venit mediu pentru anul 2007 peste 7.000 de euro net/lună (Cătălin Zamfir), peste 6.300 Euro net/lună (Elena Zamfir), având o avere care constă în patru apartamente, conturi bancare de sute de mii de euro.

În luna aprilie 2009, prof. dr. Erdeli George a avut 8.985 de euro, prof. dr. Ciulache Sterie 8.275 de euro, prof. dr. Ielenicz Mihai 6.878 de euro, prof. dr. Grecu Floare 6.790 de euro.

Rectorul UMF-Bucureşti, prof. dr. Florian Popa, are un venit mediu pentru 2008 de peste 6.300 de euro net/lună.

Prof. dr. Ioan Vida, profesor SNSPA şi preşedintele CCR are un venit mediu pe 2008 de peste 6.600 de euro net/lună.

Prof. dr. Mihuţ Lizica, rector Universitatea Aurel Vlaicu din Arad are şapte apartamente, o vilă, o casă de vacanţă, patru terenuri şi un venit mediu pe 2008 de peste 4.700 de euro net/lună..

Prof. dr. Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureş are un venit mediu lunar pe 2008 de peste 3.700 de euro net/lună.

"În concluzie, profitorii educaţiei au ajuns să devalizeze fondurile, şi aşa puţine, de care dispune statul, spre satisfacerea intereselor lor pe termen scurt. Nimeni nu pare să apere interesele pe termen mediu şi lung ale întregii societăţi, nici măcar Guvernul României, interese care duc spre bunăstarea tuturor, iar dacă sunt ignorate, spre prăbuşirea tuturor", se mai arată în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului EDU CER: Profesorii îşi apără averile si salariile ilegale, prin greve şi boicoturi.
 Vizualizări articol: 623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
EDU CER: Profesorii îşi apără averile si salariile ilegale, prin greve şi boicoturi3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei