Sindicatele din Educaţie susţin că sunt profesori care nu s-au prezentat la proba bacalaureatului de competenţe digitale începută luni şi că aceştia ar fi fost "ameninţaţi" de către angajaţii inspectoratelor şcolare, reprezentanţii cadrelor didactice condamnând aceste acţiuni de "intimidare".
Reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din educaţie - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia "Spiru Haret", Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia "Alma Mater" - spun că au primit informaţii de la organizaţiile sindicale din teritoriu, potrivit cărora profesorii sunt ameninţaţi de către angajaţii inspectoratelor şcolare, se arată într-un comunicat comun de luni al sindicaliştilor.
"Este inadmisibil ca, în loc să se încerce, prin negocieri, rezolvarea problemelor cu care se confruntă salariaţii din sistem, să se recurgă la astfel de practici. Atenţionăm pe această cale conducerea MECTS că va fi singura răspunzătoare, în condiţiile în care se va ajunge la grevă generală pe termen nelimitat şi blocarea sfârşitului de an şcolar", se arată în acelaşi comunicat.
Toate cele patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ i-au notificat pe reprezentanţii ministerului că sunt întrunite condiţiile pentru declanşarea conflictului de interese, în cazul în care se refuză orice negociere.
Peste 200.000 de elevi susţin, începând de luni şi până în 29 aprilie, proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat.
După evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română, respectiv limba şi literatura maternă, care a avut loc în perioada 15-19 februarie, începând de luni, 19 aprilie şi până joi, 29 aprilie, va avea loc proba D din cadrul examenului de bacalaureat, respectiv evaluarea competenţelor digitale, a anunţat Ministerul Educaţiei.
Proba de evaluare a competenţelor digitale va fi susţinută în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal şi presupune două etape, cu timp total de lucru de maximum 90 de minute.
Probele scrise de la bacalaureat încep în 28 iunie cu Limba şi literatura română şi continuă în 29 iunie cu Limba şi literatura maternă, în 30 iunie cu proba obligatorie a profilului, în 2 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării.
Federaţiile sindicale din învăţământ au reanalizat problemele din sistem, privind sumele insuficiente pentru cheltuielile de personal, ordonanţa de reducere a posturilor, legea educaţiei, şi vor organiza o grevă în 22 aprilie şi recomandă profesorilor să nu participe la examenele naţionale.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei "Spiru Haret", Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţiei "Alma Mater" s-au întâlnit, miercuri, pentru a reanaliza situaţia învăţământului românesc şi problemele cu care se confruntă salariaţii din sistem, se arată într-un comunicat comun al celor patru federaţii.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi deoarece sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar nu sunt suficiente pentru întreg anul 2010, OG nr. 114/2009 prevede reducerea a aproximativ 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar începând cu data de 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus în jur de 18.000 de posturi.