Handbalistele de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au calificat duminică în finala Ligii Campionilor, după ce au învins formaţia ungară Gyor ETO, scor 24-20 (11-10), în manşa retur a semifinalelor competiţiei.
Gyor a început ca din "tun", 2-0 (min. 2), deloc impresionată de atmosfera asurzitoare creată de cei peste 3000 de suporteri vâlceni. Durităţile din tabăra ungară au fost şi ele pe măsură, Vizitiu şi Stanca fiind primele luate în primire. Meciul a continuat fragmentat, dar Oltchim a reuşit să egaleze şi să preia conducerea, după şapte minute, 3-2. Vizitiu a fost faultată dur de Spiridon, de la Gyor, care a încasat a doua eliminare de două minute consecutivă, moment din care s-au declanşat huiduielile la fiecare atac al echipei ungare. Brădeanu a adus egalarea pentru oaspete, 4-4 (min. 12), dar apoi şi-a intrat în rol şi portarul Paula Ungureanu, care a blocat două atacuri consecutive. Anita Gorbicz a fost însă imposibil de oprit de Oltchim, 5-6 (min. 18), diferenţa crescând în minutul următor, 5-7. Cu şase minute înaintea pauzei, tabela arăta egalitatea, 8-8, meciul fiind la fel de dur ca în debut, cu goluri puţine şi multe greşeli individuale, cauzate de miza ridicată. Gyor a avut o cădere în ultimele două minute, de care Oltchim a profitat şi a ieşit la pauză în avantaj, 11-10, după 30 de minute în care niciuna dintre echipe nu a evoluat la nivelul unei semifinale de Liga Campionilor.
La reluare, Neagu şi-a arătat clasa, marcând din a doua pasă, 12-10, diferenţa fiind mărită prin golul Adei Nechita, 13-10 (min. 33). Oltchim a fost rapid egalată, 13-13, Gyor arătând că nu este deloc dispusă să cedeze lupta. Au urmat minute pline de ratări, dar Oltchim a fost prima care a revenit în joc, 15-13 (min. 40). Cu 15 de minute înainte de final, fanii s-au ridicat în picioare, încurajându-şi favoritele şi oferindu-le încredere necondiţionată, 17-13 (min. 45). A fost momentul descătuşării, dublat de intervenţiile excepţionale ale Paulei Ungureanu, care au ambiţionat şi mai mult echipa Oltchim în drumul spre victorie şi, totodată, calificarea în finala Ligii Campionilor. Repriza secundă a fost, de fapt, un galop de sănătate pentru vâlcence, cu Ada Nechita în prim-plan, care au demonstrat că merită să lupte până la capăt pentru cel mai preţios trofeu european. Gyor a plătit tribut unei "secete" de 13 minute fără gol, părăsind terenul cu fruntea plecată, scor final 24-20.
Performanţa campioanei României este cel mai frumos cadou şi pentru pivotul Oana Manea, care îşi serbează ziua de naştere duminică, împlinind 25 de ani. Printre cei peste 3000 de fani aflaţi în tribune la meciul cu Gyor, s-a aflat şi Gheorghe Hagi, care s-a bucurat la fiecare reuşită a vâlcencelor, aplaudând minute în şir calificarea în finală a campioanei României.
Jucătoarele Oltchimului i-au mulţumit pentru susţinere într-o manieră aparte: l-au înconjurat în tribuna oficială, imediat după fluierul final.
Marcatoare:
Oltchim - Nechita 8 goluri, Neagu 5, Manea 4, Stanca 2, Şimkute 2, Vizitiu 1, Puşaşu 1, Fiera 1.
Gyor - Gorbicz 6 goluri, Amorim 4, Kovacsics 4, Spiridon 2, Mravikova 2, Brădeanu 1, Verten 1.
În tur, tabela a arătat egalitatea, 25-25, iar Oltchim a devenit prima echipă românească ce va juca o finală de Liga Campionilor, după 1990. Campioana României mai are în palmaresul internaţional câştigarea Cupei Cupelor şi a Trofeului Campionilor (ambele în 2007), şi a două Cupe IHF (1984 şi 1989).
Oltchim Râmnicu Vâlcea joacă în premieră finala Ligii Campionilor, din 1993, când forul european de profil a schimbat denumirea şi formatul competiţiei.
Oltchim se va duela cu echipa Cristinei Vărzaru, Viborg HK, ce a obţinut calificarea în ultimul act încă de sâmbătă, în faţa norvegienelor de la Larvik HK (scor general 53-48).
Finala este programată în dublă manşă, în 8-9 mai (turul), respectiv 15-16 mai (returul). Tragerea la sorţi a ordinii meciurilor va avea loc în 20 aprilie, la Viena. Oltchim Râmnicu Vâlcea va juca meciul de pe teren propriu din finala Ligii Campionilor, la Bucureşti, în Sala Polivalentă.
Obiectivul echipei antrenate de Radu Voina în acest sezon european a fost calificarea în finala Ligii Campionilor, fază în care adversara daneză a ajuns de cinci ori, câştigând competiţia de două ori (2006 şi 2009).