Atacantul Adrian Mutu află luni decizia tribunalului antidoping al Comitetului Olimpic Italian în scandalul "sibutramina", al doilea caz de dopaj din cariera jucătorului, după ce, în urmă cu aproape cinci ani, pe când juca la Chelsea, românul a fost suspendat şapte luni.
Cazul "Mutu-sibutramina" a izbucnit la 28 ianuarie 2010. Adrian Mutu a fost depistat pozitiv în urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, după meciul cu Bari, din campionatul Italiei.
"CONI comunică faptul că, în urma testelor efectuate de Laboratorul din Roma, s-a descoperit un rezultat pozitiv. În urma analizării primului eşantion s-a descoperit prezenţa de metaboliţi ai sibutraminei în cazul lui Adrian Mutu, în urma unui control antidoping dispus de Comisia de control antidoping pe data de 10 ianuarie 2010, la Florenţa, cu ocazia meciului de campionat Fiorentina - Bari", se arăta în comunicatul CONI din 28 ianuarie.
A doua zi, CONI a anunţat că Mutu a fost pozitiv la controlul antipoding şi la meciul cu Lazio, disputat în 20 ianuarie, în care românul marcase două goluri.
Mutu a fost suspendat provizoriu de către CONI, începând cu 28 ianuarie, iar atacantul român a renunţat să ceară analiza probelor B.
Imediat după începerea scandalului, Rodica, mama lui Mutu, a susţinut că jucătorul a luat un medicament pentru slăbit, pe care ea îl uitase când l-a vizitat în Italia, iar pe prospectul acestuia nu scria că ar fi conţinut sibutramină.
După o lună, Procuratura antidoping CONI a dispus trimiterea cazului lui Mutu către Tribunalul Naţional Antidoping, cu propunere de suspendare pe o perioadă de un an. Singura veste bună a fost că procurorul antidoping din cadrul CONI, Ettore Torri, a considerat că Mutu se află la prima abatere şi a cerut suspendarea jucătorului pentru o perioadă de un an, conform articolului 10.4 din codul WADA, care prevede circumstanţe atenuante şi posibilitatea reducerii suspendării dictate în cazul unui sportiv depistat pozitiv, dacă acesta poate dovedi cum a intrat produsul respectiv în organismul său şi că prin consumarea acelei substanţe nu s-a intenţionat creşterea performanţelor sportive. Dacă se considera că este recidivist, Adrian Mutu ar fi riscat o suspendare de până la patru ani.
Apoi la începutul lunii aprilie, Tribunalul Naţional Antidoping a comunicat că preşedintele Francesco Plotino a fixat audierea în cazul Adrian Mutu pentru data de 19 aprilie 2010, la ora 10.30 (n.r. - ora 11.30 în România).
Mutu a fost pentru prima oară în carieră depistat pozitiv la finalul anului 2004, pe vremea când evolua la clubul Chelsea Londra. Chelsea l-a achiziţionat, în vara anului 2003, pe Mutu de la AC Parma, contra sumei de 15,8 milioane de lire sterline şi a renunţat la serviciile acestuia în octombrie 2004, după ce jucătorul a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control antidoping solicitat de club.
La începutul sezonului 2007-2008, AC Fiorentina l-a cumpărat pe Mutu pentru 8 milioane de euro. La gruparea viola, Mutu are posibilitatea să lucreze din nou cu Cesare Prandelli, reuşind să revină la forma care l-a consacrat. În cele trei sezoane şi jumătate petrecute până în prezent la Fiorentina, Mutu a înscris 50 de goluri în toate competiţiile.
Mutu are 67 de meciuri în echipa naţională a României şi 29 de goluri marcate, ocupând locul trei în clasamentul golgheterilor primei reprezentative, după Gheorghe Hagi şi Iuliu Bodola.