Comitetul guvernamental pentru situaţii de urgenţă a decis ca traficul aerian să fie menţinut închis pe întreg teritoriul României până luni, la ora 12.00.
Restricţia nu va fi aplicată aeronavelor care survolează România la o altitudine de peste 8.000 metri, a precizat premierul Emil Boc.
Anterior, Comitetul guvernamental a decis ca întregul spaţiu aerian pe teritoriul României să fie închis începând de sâmbătă, ora 18.00, până cel puţin duminică, la ora 12.00, când sunt analizate date actualizate.
"Norul de cenuşă vulcanică acoperă în acest moment întreg teritoriul României, dar nu există depăşiri ale concentraţiilor maxime admise de poluanţi şi nici probleme din punct de vedere al calităţii aerului, astfel că nu există recomandări speciale pentru populaţie", a spus Boc.
El a cerut populaţiei să înţeleagă că decizia de restricţionare a traficului aerian nu a fost luată exclusiv la iniţiativa autorităţilor române, ci este legată direct de informaţiile comunicate de către reprezentanţii Aviaţiei Civile Europene şi cei ai Uniunii Europene, cu caracter obligatoriu pentru România.
În privinţa unor eventuale măsuri speciale de protecţie pentru populaţie, acestea vor fi recomandate de către autorităţile române în funcţie de evoluţia situaţiei şi modul în care vor proceda celelalte state UE.
"Dacă emisia vulcanică s-ar fi oprit - primul nor care a traversat România la ora 5 dimineață - problema era încheiată. Faptul că se emite în continuare determină cea mai mare parte din emisie să meargă pe direcția vest-est, deci traversează partea de nord a continentului și se duce spre Rusia, dar o parte din emisie coboară spre Europa în continuare. Această situație, din prognozele pe care le avem în acest moment, durează, deci există posibilitatea să vină în continuare emisie de cenușă vulcanică spre Europa și România, până joi. De joi se schimbă puțin, apare o dorsală, Mediterana, care blochează circulația dinspre nord-vest și România, iar sudul Europei este mai ferit de noile emisii de cenușă vulcanică care continuă să vină. Deci aici este complicația, că nu s-a oprit emisia vulcanică, pentru că afirmația era clară astăzi: norul de vulcan a trecut de România, dar continuă să vină datorită emisiei continue. A fost un nor luat de circulația atmosferică și a trecut de România, dar se formează în cotinuare un nor de poluant, deasupra sursei de poluare, care continuă să se deplaseze către Europa", a explicat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.
O nouă reuniune a comitetului pentru situaţii de urgenţă va fi organizată luni, la 10.00.
Un nor de cenuşă provocat de erupţia unui vulcan în Islanda perturbă traficul aerian în Europa, determinând închiderea spaţiilor aeriene din mai multe state.
Aproape 100 de curse aeriene din şi spre România au fost anulate vineri, iar sâmbătă încă 270.