Creşterea oricărui impozit major când economia este în cădere ar reprezenta "o măsură năstruşnică", mai ales dacă cheltuielile publice sunt ineficiente, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
"Să majorezi impozitele când eşti conştient că modul în care se efectuează cheltuielile publice este ineficient nu reprezintă o soluţie. Pe de altă parte o majorare a impozitelor nu poate duce la reluarea creşterii economice (..) După părerea mea când economia este în cădere creşterea oricărui impozit major ar fi o măsură năstruşnică", a afirmat Croitoru la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.
El este de acord că Guvernul are datoria să facă o estimare permanentă a veniturilor bugetare şi să compenseze eventuale minusuri.
Oficialul BNR recunoaşte şi că legile salarizării şi pensiilor nu vor avea efecte imediate, motiv pentru care s-a şi decis ca ajustarea deficitului să fie marginală, de la 7,2% la 5,9% din PIB. Acelaşi motiv a stat şi la baza motivaţiei ca România să amâne cu un an, din 2011 în 2012, obligaţia de a se încadra într-un deficit bugetar de sub 3% din PIB.
În opinia lui Croitoru, Guvernul nu are mecasisme concrete de a susţine reluarea creşterii economice, dar trebuie să menţină echilibrele pentru ca mediul de afaceri să fie pregătit de relansare atunci când semnalele din exterior vor fi pozitive.
"Dacă sub presiunea unui grup de interese se iau măsuri pentru a proteja o industrie sau măsuri năstruşnice deteriorezi mediul economic", a adăugat el.
Croitoru a dat exemplu ca posibile măsuri năstruşnice impozitul pe avere sau obligarea băncilor de a accepta amânări la plata ratelor clienţilor de până la un an.