Premierul Emil Boc a declarat că este hotărât să promoveze o ordonanţă de urgenţă privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru a permite instituţiei să funcţioneze în continuare, arătând că "cine crede că îşi poate bate joc de ANI se înşală".
"Eu sunt hotărât să merg cu ordonanță de urgență. Instituția trebuie să funcționeze, cine cred că își poate bate joc de ea se înșală. Trebuie să funcționeze, pentru că este necesară României, românilor și în efortul de credibilitate cu Uniunea Europeană", a declarat, duminică, şeful Guvernului.
El a precizat că Guvernul aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale în cazul ANI.
Curtea Constituţională (CC) a constatat că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că Guvernul ar putea modifica prin Ordonanţă de Urgenţă Legea ANI, după ce Curtea Constituţională va redacta motivarea deciziei de a declara neconstituţionale mai multe articole din Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei.
Surse oficiale au declarat anterior, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul analizează varianta promovării unei ordonanţe de urgenţă care să permită Agenţiei Naţionale de Integritate să funcţioneze în continuare conform cerinţelor UE, pe baza motivării deciziei CC, dacă nu vor fi identificate alte soluţii legale.
O altă variantă analizată de Executiv este de a realiza o "mediere" între comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi reprezentanţi ai Guvernului, astfel încât să fie identificată o soluţie optimă de operaţionalizare a ANI, au adăugat sursele.
"În aceste condiţii, ori Parlamentul va reglementa situaţia în regim de urgenţă, ori se va apela la ordonanţă de urgenţă", au arătat sursele citate.
Decizia Curţii a fost luată miercuri, urmând să fie motivată şi publicată.