Deputatul PNL Alina Gorghiu a anunţat, vineri, că liberalii cer Guvernului să-şi demită toţi şefii de deconcentrate în momentul publicării motivaţiei deciziei CC pe Legea 188, în caz contrar liberalii vor depune plângeri penale împotriva directorilor şi a celor care au sarcina să remedieze situaţia.
"Solicitarea pe care PNL o are către acest Guvern Boc, e ca în momentul în care CC va trimite spre Monitorul Oficial motivarea deciziei privitoare la declararea ca neconstituţională a celor patru articole din Legea 188, să-şi trimită acasă toţi directorii de deconcentrate, pentru că aceştia se află pe posturi fără a avea la bază o reglementare. În condiţiile în care Guvernul Boc nu va face acest lucru ca urmare şi ca şi consecinţă imediată a publicării deciziei CC, vom acţiona răspunderea penală a tuturor celor care se vor afla pe posturi la acel moment", a susţinut Alina Gorghiu.
Ea a menţionat că liberalii mai cer premierului un raport detaliat al cheltuielilor publice pentru menţinerea ilegală a şefilor de deconcentrate în funcţii. "Mai solicităm un lucru: ca Guvernul Boc să facă un raport detaliat privitor la toate cheltuielile publice pe care le-a făcut Excutivul pentru a ţine în mod ilegal în posturi toţi directorii de deconcentrate. Din păcate la ora actuală nu avem o statitstică nu ştim câţi, câte mii de directori puşi abuziv de către PDL se mai află în posturi. Această statitstică ne poate fi furnizată de către premierul Emil Boc de corpul de control al premierului şi am încredere că se va autosesiza CC şi va face demersuri pentru analiza acestor costuri din bani publici nejustificate", a adăugat Gorghiu.
Deputatul PNL a mai spus că liberalii solicită Guvernului să nu încerce să modifice Legea 188 prin ordonanţă de urgenţă aşa cum au anunţat neoficial democrat-liberalii, anunţând că PNL va depune plângeri penale şi împotriva celor responsabili de aplicarea deciziei CC şi de demiterea şefilor de deconcentrate.
"Solicităm ca Legea funcţionarului public să nu mai fie modificată în acest context. Am auzit pe holurile Parlamentului cum senatorii PDL afirmă că Guvernul Boc va emite o nouă OUG cu acelaşi cuprins pe care l-au avut în cele două ordonanţe anterioare şi modificările Legii 188. Aceasta ar fi ultima glumă nefericită pe care Guvernul Boc ar putea să o facă. Acestea sunt argumentele juridice pentru care cred că este necesară accesarea răspunderii penale a celor vinovaţi care nu vor remedia această situaţie şi cred că justifică politic demersul moţiunii de cenzură", a conchis Alina Gorghiu.
La rândul său, Varujan Vosganian a precizat că "instituţia care ar trebui sesizată e Curtea de Conturi", menţionând că exstă situaţii în care au fost plătiţi trei directori pe acelaşi post, coabitând ca "trei fraţi în aceiaşi tulpină" şi "trei ochi în aceeaşi lumină".
Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a ţinut să spună că "plătirea a trei oameni deodată face parte, probabil, din mult trâmbiţatul plan de reducere a cheltuielilor".
"Situaţia României sub guvernare pedistă se degradează sub o formă sau alta. Avem iată cu prilejul verdictului CC asupra actelor prin care Guvernul Boc încearcă să facă pentru a treia oară, în pofida unor verdicte anterioare, o politizare cum nu mai există nicăieri în UE. Avem aici un moment foarte relevant în care vedem cât şi cum înţelege PD, Emil Boc, Guvernul său, să respecte Constituţia, legalitatea, verdictele CC şi ceea ce înseamnă separaţia puterilor în stat. E foarte limpede că domnul Boc va face în continuare ceea ce ştie şi e de asemenea foarte limpede că noi ca opoziţie trebuie să face ceva", a conchis Antonescu.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, că mai multe prevederi din actul normativ care modifică şi completează Legea funcţionarilor publici, adoptată în Camera Deputaţilor la începutul lunii martie, sunt neconstituţionale.
Aceste prevederi care modificau Legea 118/1991 se referă la categoriile de funcţionari publici cu funcţie de conducere, concursul de recrutare pentru funcţiile publice şi lista funcţiilor publice de conducere.
CC a stabilit că anumite prevederi din articolul I sunt neconstituţionale şi anume punctul 1 care competează vechile norme cu Categoria funcţionarilor publici de conducere cu: "director executiv şi director executiv adjunct în cadrul instituţiei prefectului, în cadrul aparatului propriu al autorităţilor administraţiei publice locale şi al instituţiilor publice subordonate acestora, director şi director adjunct în cadrul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale, precum şi în funcţiile publice specifice asimilate acestora".