Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, vineri, că în Constituţie scrie că nu este permisă înfiinţarea de sisteme de justiţie "paralele" şi a apreciat că ANI s-a transformat dintr-o "chestiune corectă şi normală într-un soi de mecanism" care ştie să completeze mai corect declaraţii.
Berceanu a declarat, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că el este obişnuit să nu comenteze public deciziile "Curţilor", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Sunt inginer de aviaţie şi cred că pare în neregulă să mă exprim despre chestiuni constituţionale, pentru că nu mă pricep. Dar citesc şi am fost, şi în 1991, când s-a făcut prima variantă a Constituţiei, şi în 2003, când s-a făcut a doua variantă. În Constituţie scrie - cred eu - destul de clar că nu se pot face justiţii paralele. De aceea, Curtea Constituţională a luat o hotărâre în privinţa CNSAS, care decidea, dădea hotărâri, verdicte că ăla a făcut poliţie, ălalalt nu a făcut. CNSAS poate să fie un fel de procuratură în domeniul colaborării cu Securitatea, deci organul care cercetează problema şi ajunge la o anumită concluzie, după care trebuie s-o trimită în justiţie. Justiţia e singura care poate să decidă", a spus Berceanu.
El a adăugat că ANI "era cam în aceeaşi situaţie".
"ANI era cam în aceeaşi situaţie, pentru că, la fel, ei pot să cerceteze cu declaraţia de avere, dar nu pot decide mai departe. Pentru că, şi aşa, când decideau, şi CNSAS, şi ANI, omul respectiv se putea duce în justiţie, dar era deja pre-judecat de către altcineva, care nu are dreptul să judece. Mai este un organism, Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor, care face acelaşi lucru, dă hotărâri", a afirmat Berceanu.
El a precizat că aceia care sunt nemulţumiţi de rezultatul unei licitaţii pot face contestaţii, susţinând că au fost dezavantajaţi într-un fel, însă CNSC nu are dreptul să decidă, ci doar să analizeze.
"Ei pot analiza chestiunea şi să spună că, în conformitate cu legea cutare, s-a greşit acolo şi acolo. Dar ei dădeau hotărâri. Scria aşa: «hotărăşte», exact ca instanţele de judecată, ca şi CNSAS, şi ANI. Nu e voie, prin Constituţie, aşa că, dacă mă întrebaţi, după felul cum citesc eu Constituţia, ca inginer de aviaţie, scria dinainte - nu ştiu de ce nu au observat alţii - că nu e voie să faci justiţii paralele", a spus Berceanu.
El a adăugat că "nu vede" cum ar putea fi judecătorii Curţii Constituţionale în vizorul ANI, cum s-a scris în presă.
În opinia lui Berceanu, "ANI s-a transformat dintr-o chestiune corectă şi normală într-un soi de mecanism care ştie să completeze mai corect şi mai corect declaraţii".
"Au ei tot felul de canoane şi te iau printre alea şi zic: aaa, ai greşit aici. Nu ai nicio problemă de corupţie, nici din punctul lor de vedere, nici al altora, dar e o greşeală, care e interpretată ca fals în acte publice şi te dă la procuratură. Dacă luaţi toate declaraţiile date la ANI ale celor din consiliul local, din consiliul judeţean, o să constataţi că cei care au apartamente nu au trecut şi terenul de cinci metri pătraţi de sub bloc, pe care au în indiviziune, şi care trebuie trecut la rubrica terenuri. E, te-am prins. Asta e o problemă de corupţie sau o problemă de neinterpretare la fel a stilului în care trebuie să completezi o declaraţie de avere?", a spus Berceanu.
El a menţionat că situaţia stă cu totul altfel când vine vorba de venituri ilicite.
"Una e ca, într-adevăr, să fie o problemă - băi frate, de unde ţi-au răsărit ţie banii ăştia - şi alta e să fie o problemă de virgulă, că n-ai declarat nu ştiu ce şi aşa mai departe", a conchis Berceanu.
Curtea Constituţională (CC) a constatat că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Râmnicu Vâlcea, că Guvernul ar putea modifica prin Ordonanţă de Urgenţă Legea ANI, după ce Curtea Constituţională va redacta motivarea deciziei de a declara neconstituţionale mai multe articole din Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei.