Guvernul a stabilit standarde de costuri orientative pentru 15 tipuri de investiţii finanţate din fonduri publice, ca urmare a faptului că multe dintre lucrările contractate de autorităţile publice au fost supraevaluate sau subevaluate, a anunţat, miercuri, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea.
Executivul a stabilit, prin hotărâre, într-o primă fază, standarde de cost pentru cinci tipuri de lucrări finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, patru tipuri de lucrări finanţate prin programele Ministerului Mediului, trei tipuri de lucrări finanţate din bugetul Ministerului Educaţiei, două tipuri de lucrări din programele Ministerului Sănătăţii şi un tip de investitiţie finanţată din fondurile Ministerului Agriculturii.
"Standardele de cost nu sunt obligatorii, ele sunt orientative şi vor fi avute în vedere la fundamentarea indicatorilor tehncio-economici ai obiectivelor de investiţii, în evaluarea ofertelor de către comisiile de licitaţii, dar de asemenea noi sperăm ca la ele să se orienteze şi întreprinzătorii, constructorii, cei care îşi fundamentează oferta cu care se prezintă la licitaţii", a declarat Udrea.
Ea a precizat că standardele sunt necesare ca urmare a faptului că diferite autorităţi contractante, fie din aparatul central al administraţiei publice, fie de la nivelul autorităţilor publice locale, au contractat, pentru aceleaşi tipuri de lucrări, preţuri care variază chiar cu 100%. Astfel, pentru lucrările de reabiltare termică, deşi media preţului pe apartament a fost de 3.000 euro, au existat administraţii locale care au contractat lucrări la 30.000 euro per apartament.
Un alt motiv al introducerii standardelor a fost cel al evaluării corecte a preţului cu care obiectivele de investiţii publice sunt scoase la licitaţie.
"De foarte multe ori preţurile,ofertele cu care constructorii se prezintă sunt fie mult supraevaluate, fie mult subevaluate. În cazul celor subevaluate de foarte multe ori de întâmplă să nu fie decât o strategie prin care să se urmărească câştigarea licitaţiei cu orice chip, urmând ca după aceea, prin acte adiţionale consecutive, să se majoreze preţul stabilit în urma licitaţiei", a arătat ministrul.
Standardele de cost vor fi actualizate periodic, în funcţie de eveouţia pieţii, la solicitarea autorităţilor contractante sau ministerelor.
În cazul Ministerului Dezvoltării, au fost stabilite standarde de cost pentru săli de sport, centru cultural, bloc de locuinţe destinat tinerilor tip ANL, reabilitare termică şi modernizare de drum comunal, iar până la 15 mai vor fi stabilte alte patru standarde.