Ministrul Sănătăţii, cel al Turismului şi cel al Agriculturii au evitat, după şedinţa de guvern, să răspundă jurnaliştilor dacă în cadrul reuniunii au discutat cu premierul Emil Boc despre disponibilizări de personal, cei trei demnitari spunând jurnaliştilor că nu îşi mai amintesc acest subiect.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a fost întrebat de jurnalişti, miercuri, în brefingul de presă care a avut loc la finalul şedinţei de Executivului, dacă în Guvern s-a discutat despre disponibilizările care vor avea loc în cadrul sectorului bugetar, dar a evitat să răspundă clar, spunând că detalii, "dacă sunt", vor fi prezentate de către purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, după ce a anunţat mai multe măsuri care au fost promovate în şedinţa Guvernului, a evitat să răspundă jurnaliştilor pe această temă.
"Dacă domnul Cseke nu şi-a amintit de asta, nici eu nu-mi amintesc. Dar sigur, domnişoara purtător de cuvânt vă va vorbi despre o astfel de situaţie", a spus Udrea zâmbind.
Cel din urmă ministru care a luat cuvântul în brefingul de presă a fost cel al Agriculturii, Mihai Dumitru, căruia jurnaliştii i-au adresat aceeaşi întrebare legată de disponibilizările bugetarilor.
"Nici eu nu am această memorie", a afirmat la rândul său, tot zâmbind, şi ministrul Agriculturii.
Declaraţiile celor trei demnitari au fost făcute la aproximativ o oră de la terminarea şedinţei săptămânale de miercuri a Guvernului.
Surse oficiale au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că miniştrii au primit un nou termen în care trebuie să prezinte propuneri clare de restructurare a instituţiilor coordonate, de maximum trei săptămâni, interval în care Guvernul va aştepta şi avizul FMI asupra standardelor de cost în administraţie.
Discuţiile la nivelul Guvernului privind restructurarea sectorului public pornesc de la legea de anul trecut privind reorganizarea agenţiilor guvernamentale, fiecare ministru prezentând modul în care a gestionat şi aplicat acest proces. Într-un interval maxim de trei săptămâni, fiecare ministru trebuie să prezinte propuneri clare de acte normative pentru reorganizarea sectorului coordonat, pe baza acestei legi. În acelaşi timp, este aşteptat şi avizul Fondului Monetar Internaţional asupra standardelor de cost în administraţie", au arătat sursele.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la B1Tv, că săptămâna viitoare va cheama Guvernul la consultări, la Cotroceni, menţionând că va discuta despre disponibilizările în sistemul bugetar, pe care nu le-a prea remarcat, şi despre fondurile pentru infrastructură.
Subiectul concedierilor din sectorul public a fost discutat în Guvern la începutul lunii aprilie, surse ministeriale declarând atunci, agenţiei MEDIAFAX, că premierul Boc a cerut miniştrilor ca în maxim două săptămâni să prezinte propuneri concrete de restructurare a instituţiilor coordonate, interval în care vor fi analizate şi soluţii legale de concediere a unor angajaţi cu statut de funcţionar public.
Aceasta va reprezenta a doua etapă a procesului de restructurare în sectorul public după reorganizarea agenţiilor guvernamentale efectuată în vara anului trecut, operaţiune care va presupune şi disponibilizări şi prin care se urmăreşte reducerea cheltuielilor bugetare, au arătat sursele.
În luna ianuarie, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat că va fi aplicat un program de circa 100.000 de disponibilizări în instituţiile din sectorul bugetar, dar a retractat ulterior această declaraţie, după ce premierul Boc a precizat public că numărul de concedieri va fi stabilit pe baza unor standarde de cost şi că lansarea cifrei de 100.000 bugetari concediaţi a fost "un început greşit de mandat al unor miniştri".
Tot atunci, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu România, Jeffrey Franks, declara, într-un interviu acordat ProTV, că şomajul va continua să crească până la jumătatea acestui an şi ar putea atinge un milion de persoane, informaţii de asemenea negate de către autorităţile române.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI pentru acordarea tranşelor III şi IV din împrumut să reducă în 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizări în sectorul public.