Aproximativ 5.000 de poştaşi din ţările europene organizează, miercuri, un miting în faţa Parlamentului European, reprezentanţii sindicatelor întâlnindu-se cu europarlamentarii pentru a cere o amânare a aplicării Directivei 3 a serviciilor poştale care impune liberalizarea acestei pieţe.
Această directivă prevede liberalizarea pieţei serviciilor poştale din 1 ianuarie 2011 pentru ţările mai vechi în Uniunea Europene şi din 1 ianuarie 2013 pentru ţările mai noi, printre care şi România.
În opinia sindicaliştilor, liberalizarea pieţei serviciilor poştale poate conduce în unele cazuri la izolarea comunităţilor din zonele sărace (consecinţă a creşterii tarifelor), iar în alte cazuri la dumping social.
Din România, la acţiune va participa Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii (FSPC), afiliată la BNS, cu 85 de delegaţi. Reprezentanţii FSPC se vor întâlni cu europarlamentarii români, indiferent de grupul politic din care aceştia fac parte.
Europarlamentarii PSD s-au întâlnit, marţi, cu o delegaţie a FSPC, discuţia vizând impactul social al liberalizării serviciilor poştale la nivel naţional şi european, potrivit unui comunicat al europarlamentarilor PSD.
Sindicaliştii au atras atenţia asupra efectelor negative în ceea ce priveşte situaţia angajaţilor din domeniu - salarii, asigurări sociale. S-a subliniat că au existat probleme în ţările care au liberalizat deja piaţa serviciilor poştale, exemplul cel mai relevant fiind Olanda, unde a fost înregistrată o scădere acută a locurilor de muncă în domeniu, precum şi o deteriorare a condiţiilor de muncă şi de protecţie socială.
În opinia Delegaţiei FSPC, având în vedere că România ar trebui să liberalizeze serviciile poştale cel târziu la 31 decembrie 2012, trebuie luate o serie de măsuri care să preîntâmpine repetarea, în ţara noastră, a experienţelor sociale nefaste din ţările cu piaţa deja liberalizată. În acest context, sindicaliştii au solicitat sprijinul europarlamentarilor PSD pentru amânarea implementării directivei europene de profil şi eventuala ei revizuire, se arată în comunicat.
"Delegaţia social-democrată română în PE se solidarizează cu FSPC pentru protejarea locurilor de muncă şi a calităţii acestora, pentru garantarea serviciului universal la standarde de calitate şi preţuri accesibile. Eurodeputaţii PSD vor solicita Comisiei Europene prezentarea unui raport privind efectele de până acum ale implementării directivei de profil, coroborat cu impactul social generat de criza economică şi noul cadru legal oferit de Tratatul de la Lisabona", potrivit sursei citate.