Proiectul legii educaţiei, aprobat de Guvern, a fost dezbătut marţi la Consiliul Economic şi Social, deşi discuţiile ar fi trebuit să fie anterioare ajungerii actului pe masa Executivului, iar nemulţumirile privind prevederile au fost încă o dată spuse, una fiind legată de autonomia universitară.
Reprezentanţii Federaţiei "Alma Mater" au organizat această dezbatere, nemulţumiţi de graba cu care Guvernul vrea să modifice legislaţia în domeniul învăţământului. Proiectul propus are o serie de dificultăţi, sugerând în mare grabă o soluţie fără a explica implicaţiile noii legi a educaţiei pe termen scurt, mediu şi lung asupra învăţământului românesc, a spus marţi liderul sindical Anton Hadăr.
Prezent la dezbatere, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a dorit, în primul rând, să asigure elevii că examenul de bacalaureat nu se va schimba înainte de 2012.
Cu privire la învăţământul superior, demnitarul a spus că în proiect au fost preluate o serie de propuneri de la partenerii sociali şi, odată ajuns în Parlament, actul normativ va putea fi îmbunătăţit cu o serie de amendamente a celor implicaţi în procesul educaţional.
De asemenea, Funeriu a arătat că, la un moment dat, va fi necesar ca universităţile să fuzioneze, lucru cu care reprezentanţii profesorilor nu au fost de acord. "Nu putem obliga universităţie să fuzioneze, unele mai slabe ar putea decădea", a spus rectorul Universităţii "Politehnica" din Timişoara, Nicolae Robu.
Un alt subiect îndelung dezbătut a fost autonomia universitară, profesorii spunând că aceasta nu poate fi dictată din afară. La rândul său, fostul ministrul al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că rectorii marilor universităţi din Europa au cerut extinderea autonomiei. "Sunt adepta asumării responsabilităţilor publice, dar nu vreau restricţii asupra autonomiei universitare", a spus Ecaterina Andronescu.
Studenţii şi-au spus din nou nemulţumirile ministrului Funeriu, fiind supăraţi că 99 la sută din propunerile lor au fost ignorate de minister.
"Educaţia va deveni un serviciu de proastă calitate, studenţii devin nişte marionete, învăţământul nu mai este centrat pe student. Învăţământul nu mai este gratuit, fiind impuse o serie de taxe", a spus preşedintele ANOSR, Cezar Hâj.
Ministrul i-a îndemnat însă pe studenţi să citească cu atenţie proiectul de lege, spunând că este "total fals" ce susţin studenţii.
Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a spus ironic că aceasta este cea mai bună lege a educaţiei, făcută de cei mai buni specialişti şi "ne va da de toate", referindu-se la şomeri, metodologii greoaie, politizarea învăţământului, aceeaşi finanţare pentru învăţământul particular.
"Acestea fiind zise, mă duc să pregătesc greva generală de o zi din 22 aprilie", şi-a încheiat Nistor discursul.
Sindicaliştii din învăţământ nu au ajuns la niciun consens cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, săptămâna trecută, privind cele patru capitole din proiectul legii învăţământului care îi nemulţumeşte şi spun că vor declanşa greva dacă nu se acceptă menţinerea titularizării în sistem. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de patru prevederi din proiectul Legii educaţiei, privind titularizarea, includerea clasei a IX-a la liceu, componenţa Consiliului de administraţie al şcolii şi finanţarea per elev.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România se declară "stupefiată" de "caracterul total împotriva studenţilor" a ultimei variante de proiect al legii educaţiei, despre care susţine că nu ofera garanţii privind sprijin financiar pentru studenţi şi stimulează corupţia universitară, context în care cere demisia ministrului Educaţiei.
Proiectul legii educaţiei, aprobat luni de Guvern, a fost trimis Parlamentului, dar dezbaterile asupra actului normativ vor continua.