Un raport al Agenţiei Naţionale a Medicamentului privind Institutul Cantacuzino ar putea fi gata la sfârşitul săptămânii, iar producţia de vaccin antigripal sezonier nefiind afectată, întrucât Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a trimis încă tulpinile pentru produsul valabil în sezonul 2010-2011.
"În momentul de faţă, inspecţia ANM este la Cantacuzino. Se verifică sub aspectul standardelor ce s-a făcut şi ce ar mai fi de făcut pentru autorizare şi reautorizare. Producţia de vaccin antigripal sezonier nu este în pericol, întrucât OMS nu a trimis încă tulpinile pentru noul produs", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, consilierul personal al ministrului Sănătăţii, Geza Molnar.
După ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) va finaliza analiza, va avea loc o întâlnire între conducerea Institutului Cantacuzino, ANM şi Ministerul Sănătăţii.
"Sigur ar mai fi probleme independente de Institutul Cantacuzino, cum ar fi cea legată de firma care răspunde de aprovizionarea cu apă sterilă purificată şi care am înţeles că ar veni abia săptămâna viitoare", a mai spus consilierul ministerial.
În legătură cu producţia de vaccin antigripal sezonier, Geza Molnar a arătat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a trimis încă tulpinile ce vor fi utilizate pentru noul produs valabil în sezonul 2010-2011, lucru care se întâmplă, de regulă, în luna mai.
"După ce vor fi primite tulpinile începe producţia de vaccin antigripal, de regulă în perioada mai-septembrie-octombire", a adăugat consilierul.
Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a retras, în 8 februarie, Institutului Cantacuzino autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât i-a expirat standardul de bune practici de fabricaţie.
După această decizie, Institutul Cantacuzino s-a angajat ca, până în 15 aprilie, să finalizeze o serie lucrări, dar şi de reverificări a parametrilor de lucru la liniile de productie a vaccinurilor BCG şi pandemic, ANM dând asigurări instituţiei ca va elibera autorizaţia de fabricaţie dacă aceste măsuri vor fi realizate.
Planul de măsuri are ca termen de finalizare 15 aprilie şi vizează o serie de lucrări la instalaţiile de apă şi aer, la echipamentele de monitorizare aer/apă/temperatură, mici lucrări de infrastructură, dar şi o serie de reverificări a parametrilor de lucru la cele 2 linii de producţie ale vaccinurilor anti –tuberculoză şi pandemic.
Guvernul a alocat, la începutul lunii martie, Institutului Cantacuzino fonduri totale de un milion lei pentru finalizarea lucrărilor şi reverificarea parametrilor de lucru, care să permită instituţiei ca, până la 15 aprilie, să obţină avizele necesare pentru continuarea activităţii, inclusiv pentru producerea vaccinurilor.