luni, 12 apr 2010 - Anul XV, nr. 83 (4374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ÎCCJ: Lăsarea în libertate a lui Costiniu şi Căşuneanu ar potenţa neîncrederea românilor în justiţie

Luni, 12 Aprilie 2010 (18:28:23)

Lăsarea în libertate a unor persoane de anvergura judecătorului Florin Costiniu şi a omului de afaceri Costel Căşuneanu ar potenţa neîncrederea opiniei publice în actul de justiţie, arată judecătorul Corina Jîjîie de la instanţa supremă, în motivarea deciziei ei de arestare a celor doi.

"Înalta Curte constată că inculpaţii Căşuneanu Costel şi Costiniu Florin se constituie în persoane cărora condiţia educaţională, profesională şi materială, poziţia socială le conferă statutul unor repere, unor etaloane pentru ceilalţi membri ai societăţii. Căşuneanu Costel este avocat şi este considerat un om de afaceri important. Costiniu Florin este magistrat la instanţa supremă de stat, şef al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală şi cadru universitar", scrie judecătorul Jîjîie, în motivarea deciziei date de ea în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în urma căreia cei doi au ajuns în arest, alături de cel de-al treilea implicat în această cauză, Marius Locic, şi el un cunoscut om de afaceri.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) mai constată şi faptul că "o carieră profesională şi socială de succes nu poate constitui un motiv de tratament juridic diferenţiat, discriminator", însă afirmă că datele care caracterizează persoana unui inculpat "trebuie în mod cert avute în vedere la aprecierea pericolului concret al acestuia pentru opinia publică".

În acest context, judecătorul Jîjîie afirmă că "tocmai calitatea socială şi profesională a acestor persoane le situează într-o poziţie din care trebuie, într-o ordine socială normală şi legală, să excludă recurgerea la săvârşirea de acte şi fapte de corupţie".

"Faptul ca un important om de afaceri să îşi rezolve problemele judiciare prin recurgerea la coruperea magistraţilor, ca şi îndeplinirea de către un înalt magistrat a actelor de trafic de influenţă pentru a deservi interesele omului de afaceri constituie, în mod cert, împrejurări care tulbură profund şi grav opinia publică, determinând reacţii justificate de insecuritate, frământări, luări de poziţie, atitudini de neîncredere faţă de sistemul judiciar şi corpul judecătoresc. Oricând astfel de fapte, săvârşite la un asemenea nivel, sunt de natură să creeze şi să inducă opiniei publice convingerea că legea se opreşte şi nu are eficienţă în faţa şi faţă de astfel de persoane care, prin statutul lor, ar trebui să asigure încrederea societăţii în modul în care mediul de afaceri şi justiţia funcţionează; cu atât mai mult, lăsarea în libertate a acestor persoane ar potenţa starea de neîncredere a opiniei publice cu privire la modul în care organele judiciare aplică legea şi protejează respectarea valorilor sociale care reglementează buna şi corecta desfăşurare a actului de justiţie", apreciază judecătorul Jîjîie în motivarea deciziei de a-i aresta pentru 29 de zile pe cei doi.

Judecând astfel, magistratul Jîjîie afirmă că lăsarea în libertate a lui Căşuneanu şi Costiniu "prezintă un pericol concret pentru ordinea publică", astfel motivându-şi măsura luată împotriva lor.

"Noţiunea de pericol concret pentru ordinea publică trebuie înţeleasă prin prisma naturii infracţiunilor săvârşite, gravitatea acestora dedusă din obiectul juridic căruia îi aduc atingere, calitatea persoanei, modalitatea în care aceasta a săvârşit pretinsa faptă şi, nu în ultimul rând, consecinţele asupra ordinii de drept", scrie judecătorul Jîjîie, citând din lege şi jurisprudenţa CEDO.

Judecătorul Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile de la instanţa supremă, şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu au fost arestaţi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie emiţând pentru fiecare dintre ei mandate pentru 29 de zile.

Decizia de arestare a lui Florin Costiniu constituie o premieră, fiind pentru prima dată în sistemul judiciar românesc când împotriva unui judecător de la cea mai înaltă instanţă din România este luată o astfel de măsură.

Decizia a fost pronunţată cu puţin înainte de miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, la circa o oră după încheierea unei şedinţe de judecată care a început vineri dimineaţă la ora 8.00 şi pe parcursul căreia ordonanţele de reţinere emise pentru cei trei au expirat.

Luni, un complet de nouă judecători de la instanţa supremă judecă recursul celor trei faţă de deciziile de arestare preventivă.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, suspendarea lui Florin Costiniu din funcţia de judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎCCJ: Lăsarea în libertate a lui Costiniu şi Căşuneanu ar potenţa neîncrederea românilor în justiţie.
 Vizualizări articol: 633 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÎCCJ: Lăsarea în libertate a lui Costiniu şi Căşuneanu ar potenţa neîncrederea românilor în justiţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei