Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 apr 2010 - Anul XV, nr. 81 (4372)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statul ar trebui să plătească penalităţi dacă întârzie obligaţiile faţă de firme - patronat

Vineri, 9 Aprilie 2010 (13:18:13)

Autorităţile publice ar trebui să plătească dobânzi şi penalităţi identice cu cele aplicate firmelor la întârzierea plăţii creanţelor bugetare, dacă amână rambursarea TVA, restituirea impozitelor sau plata contractelor de achiziţie publică, susţine Consiliul pentru IMM-uri.

"Instituirea obligaţiei de a plăti deobânzi şi penalităţi în cazul întârzierii plăţii vizează exclusiv contribuabilii, nefiind reglementat acelaşi regim de sancţiuni pentru plăţile întârziate ale autorităţilor publice în relaţiile fiscale pentru rambursarea de TVA, regularizări sau restituiri de impozite şi în contractele de achiziţie publică", a declarat, vineri, într-o conferinţă, preşedintele Consiliului pentru IMM-uri, Ovidiu Nicolescu, referindu-se la proiectul de modificare şi completare a Codului de Procedură Fiscală.

Reprezentantul întreprinzătorilor spune că este binevenită decizia de reducere a dobânzilor de întârziere pentru creanţe bugetare de la 0,1% la 0,05%, dar consideră inoportună introducerea penalităţilor de întârziere a plăţii în completarea dobânzilor, de 5%, respectiv 15%.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă al Guvernului care modifică Codul de Procedură Fiscală prevede că firmele vor plăti atât o dobândă de întârziere, cât şi o penalitate de întârziere, care va fi calculată în funcţie de perioada cu care a fost depăşit termenul de scadenţă. În prezent, companiile plătesc doar o majorare de întârziere, de 0,1% pe zi din obligaţia de plată.

Guvernul propune ca firmele să plătească o dobândă de 0,05% din suma datorată pentru fiecare zi de întârziere, de două ori mai mică faţă de nivelul din prezent, şi nicio sumă penalizatoare pentru primele 30 de zile de întârziere.

Penalitatea ar urma să fie de 5% din suma totală dacă datoria este achitată în următoarele 60 de zile, iar pentru cele care depăşesc termenul de 90 de zile penalitatea va ajunge la 15% din totalul obligaţiilor de plată.

Penalitatea de întârziere nu va înlătura obligaţia de plată a dobânzilor.

"Se aplică practic o dublă pedeapsă, şi dobânzi şi penalităţi. Se dublează astfel costurile pentru IMM-uri în perioada de criză. Sugerăm să se menţină doar dobânzile, fără penalităţi. De asemenea, propunem în perioada crizei prelungirea termenelor de plată cu 60 de zile pentru microîntreprinderi şi cu 30 de zile pentru IMM-uri. Peste 80% din firme au peste 30 de zile de întârziere la plată, iar multe depăşesc şi termenul de 60 de zile", a adăugat Nicolescu.

Totodată, reprezentanţii micilor întreprinzători solicită pentru perioada crizei scutirea la plată a majorărilor de întârziere pentru IMM-uri care au înregistrat creanţe bugetare în anul 2009 şi care vor achita debitele până cel târziu la data de 1 iulie 2010.

Senatul a adoptat, joi, o propunere legislativă care prevede compensarea creanţelor agenţilor economici care prestează lucrări sau servicii finanţate de la bugetul de stat în baza unor hotărâri de guvern, cu datoriile pe care statul le are faţă de operatori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statul ar trebui să plătească penalităţi dacă întârzie obligaţiile faţă de firme - patronat.
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statul ar trebui să plătească penalităţi dacă întârzie obligaţiile faţă de firme - patronat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei