Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, la Miercurea Ciuc, că proiectul privind ghidurile terapeutice este un pas important pe care intenţionează să îl continue, extinzându-l şi la celelalte specialităţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Vrem să continuăm proiectul elaborării ghidurilor terapeutice şi pentru alte specialităţi. Realizarea acestora constituie un proiect important pe care eu de la începutul mandatului l-am enunţat. Aceste ghiduri terapeutice au un dublu rol: în primul rând, ghidează medicul cu privire la metodele, mijloacele, atitudinea, tratamentul care se aplică pe o anumită boală. Pe de altă parte, oferă şi medicului o oarecare apărare pentru că, sigur, ele fiind stabilite, dacă el se încadrează în acel tratament, în acei paşi prevăzuţi în ghid, va fi oarecum apărat", a spus Cseke Attila.
Potrivit ministrului Sănătăţii, ghidurile terapeutice sunt elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, pe baza lor spitalele trebuind să întocmească protocoale terapeutice care detaliază tot ceea ce ce trebuie să facă un medic pentru o boală sau pentru aplicarea unui tratament.
"Este un proiect important pe care dorim să îl continuăm. Acum sunt acoperite 21 de specialităţi şi sunt destul de multe: diabet, anestezie şi terapie intensivă, cardiologie, medicină internă, oncologie, pneumologie şi altele. Aceste ghiduri sunt prezente în ţările vestice de foarte mulţi ani, medicii lucrează pe baza acestor ghiduri şi pe baza protocoalelor care, la nivel inferior, trebuie elaborate", a precizat ministrul Sănătăţii.
Cseke Attila are convingerea că aplicarea ghidurilor terapeutice nu va crea dificultăţi şi că nu va influenţa, în mod negativ, standardele de practică, chiar şi în condiţiile în care în multe judeţe din ţară se resimte o lipsă acută a medicilor specialişti.
"Din moment ce comisia de specialitate, formată din cei mai buni specialişti din ţară, le-a elaborat, sigur că ele pot fi puse şi în practică. Ghidurile terapeutice sunt luate din ghiduri de la nivel internaţional şi sunt adaptate la situaţia sistemului sanitar românesc", a afirmat Cseke Attila.
Ministrul Sănătăţii se află, începând de vineri, în judeţul Harghita, într-o vizită de două zile.
Toate unităţile sanitare vor primi, în luna mai, ghidurile de diagnostic şi tratament pentru 21 de specialităţi, pe baza cărora medicii pot decide asupra îngrijirilor care trebuie acordate pacienţilor, informează, vineri, Ministerul Sănătăţii.
Ghidurile de diagnostic şi tratament elaborate de Ministerul Sănătăţii reprezintă standarde de practică medicală şi descriu paşii pe care trebuie să îi urmeze medicul în investigarea şi administrarea tratamentelor medicale.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, ghidurile sunt destinate medicilor specialişti în anestezie şi terapie intensivă, cardiologie, dermato-venerologie, diabet, endocrinologie, gastroenterologie şi hepatologie, geriatrie şi gerontologie, medicină de familie, medicină internă, nefrologie, neurologie, oncologie, pneumologie, alergologie şi imunologie clinică, psihiatrie şi psihiatrie pediatrică, reabilitare, medicină fizică şi balneologie, reumatologie, obstetrică-ginecologie, otorinolaringologie, urologie şi anatomie patologică.
Pe baza ghidurilor de diagnostic şi tratament, medicii vor putea decide asupra îngrijirilor care trebuie acordate într-o anumită circumstanţă bolnavului.