Omul de afaceri Costel Căşuneanu a fost reţinut, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul în care este cercetat, alături de senatorul Cătălin Voicu şi judecătorul Florin Costiniu, pentru fapte de corupţie.
Costel Căşuneanu a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce a fost audiat de procurorii DNA aproape şapte ore în dosarul în care este cercetat pentru fapte de corupţie.
Procurorii anticorupţie au emis, joi, ordonanţe de reţinere şi pentru judecătorul Florin Costiniu şi omul de afaceri Marius Locic, acesta din urmă fiind deja dus la arestul Direcţiei de Cercetări Penale.
Consiliul Superior al Magistraturii a emis, miercuri aviz pentru reţinerea şi arestarea judecătorului Florin Costiniu, preşedintele Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu a fost pus sub acuzare oficial în decembrie 2009 şi arestat în 23 martie, sub acuzaţiile de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.
Potrivit anchetatorilor, senatorul Cătălin Voicu ar fi uzat de influenţa sa, în schimbul unor foloase, în dosare în care erau interesaţi Costel Căşuneanu, senatorul PSD Alexandru Mazăre, omul de afaceri Marius Locic, Marian Oprişan, Maria Schultz - vicepreşedinta organizaţiei PSD Dolj, notarul Manuela Mitrea, liderul PNL Ludovic Orban.
În perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
Senatorul PSD ar fi intervenit pe lângă judecătorul Florin Costiniu ca, în schimbul unor foloase, să intervină pe lângă magistraţii instanţei supreme învestiţi cu soluţionarea favorabilă a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacău, care contesta atribuirea unei licitaţii privind lucrările de reabilitare a drumului naţional 76, între localităţile Ştei şi Beiuş.
În aceeaşi cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Cătălin Voicu a cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvernul României, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unor hotărâri favorabile în care respectivele persoane aveau interese.