Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a spus, miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea moţiunii simple pe tema Educaţiei, că salariile a 30.000 de învăţători cu studii superioare au crescut cu 15 la sută şi a precizat că la preluarea sistemului a găsit haos din punct de vedere al salarizării.
"La numai o lună şi jumătate de mandat au crescut cu 15 la sută salariile a 30.000 de învăţători cu studii superioare", a spus Funeriu la dezbaterea moţiunii simple cu tema "Educaţia - de la supravieţuire la colaps", iniţiată de PNL şi sprijinită de PSD.
El a criticat faptul că a găsit, la preluarea sistemului, haos din punct de vedere al salarizării, dând exemplul unor profesori cu acelaşi grad didactic, dar cu salarii diferite. Funeriu a arătat că, în acest moment, ca urmare a Legii salarizării unitare, 97 la sută dintre dascăli au intrat în normalitate din punct de vedere al echivalenţei dintre muncă şi salarizare.
Ministrul Educaţiei a precizat că în sistem există salarii mici la debutanţi şi la personalul didactic auxiliar, adăugând că, împreună cu premierul Emil Boc, lucrează la creşterea acestor salarii.
Funeriu a mai spus că bugetul Educaţiei prevede 10 milioane de lei pentru microbuze şcolare şi alte 10 sau 15 milioane de lei până la sfârşitul anului în curs.
Ministrul Educaţiei a mai arătat că au fost deblocate fonduri pentru proiecte în valoare de 800 de milioane de lei, fiind deblocat şi un program cu finanţare externă pentru construirea a 750 de grădiniţe.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba, declara, la începutul lunii februarie, că a fost aprobat un ordin privind specializările universitare, care conferă dreptul absolvenţilor de licee pedagogice să ocupe funcţii didactice de profesori în învăţământul primar şi şcolar. El preciza că de acest ordin vor beneficia 30.000 de educatori şi învăţători de la 1 ianuarie, iar efortul bugetar este de 80 de milioane de lei.