Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, că eliminarea vizelor pentru SUA rămâne un obiectiv prioritar al Bucureştiului în dialogul cu Washingtonul şi a apreciat că una dintre principalele metode de a accede la programul Visa Waiver este reducerea ratei de refuz.
"Eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români care doresc să viziteze Statele Unite rămâne un obiectiv prioritar al Bucureştiului în dialogul cu Washingtonul. Ne bazăm optimismul relativ la această chestiune pe valoarea şi substanţa parteneriatului strategic dintre cele două ţări, pe momentul simbolic al marcării a 130 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite şi mizăm pe îmbunătăţirea rapidă a situaţiei", a spus Baconschi.
El a adăugat că principala metodă de a ajunge la eliminarea vizelor pentru SUA este reducerea ratei de respingere a solicitanţilor de viză, dar şi "îmbunătăţirea sistemului intern de control al fluxurilor de cetăţeni care doresc să călătorească în SUA". Ministrul a amintit că a fost încheiată implementarea paşapoartelor electronice, dar şi că autorităţile române vor ridica nivelul de securitate şi securizare a frontierelor "din raţiuni ce ţin mai degrabă de UE şi de Spaţiul Schengen".
"Încercăm, în colaborare cu MAI, să eficientizăm eforturile de combatere a imigraţiei ilegale, a criminalităţii organizate şi a terorismului", a explicat ministrul.
Baconschi a subliniat că, prin intermediul partenerilor media, MAE îşi propune să comunice transparent şi explicit toate regulile care trebuie respectate pentru pregătirea corectă a dosarului de viză.
"Evident că partea americană nu priveşte orice solicitant de viză ca pe un potenţial imigrant ilegal. Dar e un argument atunci când poţi demonstra că te duci acolo pentru turism, studii, afaceri şi aşa mai departe şi că ai suficiente legături cu ţara de origine pentru a nu deveni un candidat la imigraţie ilegală", a explicat Baconschi, menţionând că autoevaluarea şanselor de a obţine o viză este foarte importantă.
Majoritatea solicitanţilor care nu primesc viză nu au îndeplinit criteriile prevăzute în secţiunea 214 (b) din Immigration and Nationality Act. Potrivit acestei prevederi legislative, se presupune că solicitanţii de vize temporare sunt potenţiali imigranţi şi aceştia trebuie refuzaţi, exceptând cazul în care fac dovada că deţin legături puternice de natură personală, economică şi socială cu locul de reşedinţă. Un refuz conform 214(b) arată că, în acest moment, solicitantul nu a convins ofiţerul consular că îndeplineşte criteriile pentru viza de Statele Unite.
Potrivit ministrului de Externe, un alt aspect important în ceea ce priveşte demersurile de ridicare a vizelor pentru români este legat de persoanele care, deşi li se refuză cererea de viză, insistă şi repetă demersul de mai multe ori deşi motivele pentru care au fost respinşi nu s-au modificat.
"Este important ca toţi cetăţenii care obţin viza temporară de şedere în SUA să respecte termenul acordat şi să nu-l depăşească", a mai spus ministrul.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a făcut aceste declaraţii la evenimentul de lansare a unei campanii comune pentru informarea cetăţenilor români care doresc să obţină o viză temporară pentru a vizita Statele Unite. Evenimentul a avut loc la sediul MAE, cu participarea ambasadorului SUA, Mark Gitenstein.
"Campania pe care o lansăm azi se intitulează viză pentru SUA şi îi va ajuta pe toţi cetăţenii români dornici să obţină o viză pentru SUA să-şi pregătească mai bine dosarul de candidatură şi să contribuie în acest fel la reducerea numărului de vize refuzate", a spus Baconschi, referindu-se la eveniment.