Senatorul PSD Ecaterina Andronescu i-a reproşat, miercuri, ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, la dezbaterea moţiunii simple a PNL din Senat, că acesta abordează domeniul pur politic, fără a ţine cont de realităţile sistemului.
Andronescu a afirmat că discursul ţinut de Funeriu, ca răspuns la moţiunea simplă pe Educaţie a PNL, arată că acesta "are toate şansele" să devină "un politician de vârf", pentru că abordarea sa nu porneşte de la realităţile sistemului.
După ce i-a mulţumit pentru că, înaintea dezbaterilor, i-a oferit un buchet de flori, Andronescu a spus că educaţia se află în impas nu pentru că s-ar face risipă de resurse, ci pentru că în ţară există prea multă nepăsare.
Fostul ministru PSD al Educaţiei i-a reproşat actualului ministru PDL că a acceptat prea uşor bugetul pe 2010, în care, pentru învăţământ, s-a dublat finanţarea din venituri proprii, care nu va putea fi atinsă niciodată.
"Calculaţi cât este finanţarea reală pentru anul acesta pentru învăţământ. (...) Nu avem ce rispi, pentru că sărăcia nu poate fi risipită, iar bugetul alocat educaţiei este mult subfinanţat", a continuat Andronescu.
Senatorul PSD i-a spus ministrului, în replică la afirmaţia acestuia că universităţile au nevoie de "sânge proaspăt", că ar fi utilă deblocarea posturilor din învăţământ de la 1 octombrie.
"Atunci când v-aţi prezentat la comisiile reunite de învăţământ din Parlament, eu v-am acordat votul meu, care nu a fost un vot politic, ci unul de solidaritate pentru cel care, vremelnic, se aşează pe scaunul mult prea cutremurat al lui Spiru Haret.(...) De aceea, domnule ministru, nu am să înţeleg niciodată abordările dumneavoastră politice. Ar trebui să abordaţi educaţia de pe acel scaun al lui Spiru Haret, ca slujitor al acestui sistem, să vă consideraţi parte a acestui sistem", a afirmat Andronescu.
Fostul ministru al Educaţiei şi-a arătat dezacordul cu unele propuneri ale proiectului noii legi a educaţiei, vorbind de regândirea ciclurilor învăţământului preuniversitar, de eliminarea titularizării, de acordarea de "puteri discreţionare" directorilor de şcoli şi de "lichidarea" autonomiei universitare.
"Mi-ar fi plăcut (...) să vă spun aceste lucruri într-o discuţie personală, dacă m-aţi fi invitat, în ultimele trei luni, la o discuţie. (..) M-a surprins, domnule ministru, că, la câteva ore de la preluarea mandatului, aţi emis o ordonanţă de urgenţă în care s-au diminuat cu 15.000 posturile din învăţământ. Mi-ar fi plăcut să aveţi puţină răbdare, să vorbiţi cu cei din minister, se puteau eficientiza cheltuielile şi fără această Ordonanţă. (...) Mi-ar plăcea, domnule ministru, să nu vă asociaţi cu cei care decredibilizează educaţia. (...) Sper ca această moţiune, care nu v-a cerut demisia, vă va da gândurile bune de a dialoga cu toţi cei care slujesc cu bună-credinţă sistemul de învăţământ", a declarat Andronescu.
Ministrul Funeriu a declarat, la dezbaterea moţiunii simple cu tema "Educaţia - de la supravieţuire la colaps", iniţiată de PNL şi sprijinită de PSD, că aceasta este una politizată şi lipsită de adevăr.
"Am afirmat că nu voi face eroarea unora dintre predecesori, de a politiza subiectul Educaţiei. Semnatarii doresc să mă târască, pe mine şi ministerul, într-o luptă politică anacronică şi să deturneze atenţia de la miza reală, care este modernizarea Educaţiei. Nu voi face nici azi un gest de laşitate practicat în politică şi să dăm etern vina pe grava moştenire", a spus Funeriu.