Medicii de familie rămân fermi pe poziţie şi nu vor prescrie reţete compensate şi gratuite, întrucât veniturile lor sunt mai mici în 2010, discuţia de joi noaptea cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nerezolvând problemele generate de restrângerile bugetare.
"Am discutat cu conducerea CNAS joi, până noaptea târziu. Am căzut de acord asupra unor probleme. Dar cei de la CNAS sunt limitaţi de buget. Apoi iniţiativa legislativă aparţine Ministerului Sănătăţii, iar actul conţine multe puncte pe care nu le vom accepta, inclusiv o mulţime de sancţiuni. Avem probleme cu Ministerul Sănătăţii", a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu.
Potrivit medicului, CNAS a "încercat să-i îmbrobodească" dar, din calculele doctorilor, în 2010 primesc mai puţini bani.
"Din păcate, primim mai puţini bani. Au încercat să ne îmbrobodească. Calculele lor (CNAS-n.r.) arată că vom primi aceeaşi bani, dar din ale noastre veniturile scad. Rămânem fermi pe poziţie. Nu prescriem medicamente compensate, gratuite şi nici nu eliberăm trimiteri către specialist", a mai spus Tănăsescu.
La rândul lui, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a spus că au fost discutate mai multe aspecte, iar medicii au înţeles că nu le scad veniturile, dar sunt nemulţumiţi că în contractul cadru pe 2010 există prea multe sancţiuni pentru doctori.
Liderii organizaţiilor reprezentative ale medicilor de familie au anunţat, joi, că nu mai prescriu reţete compensate şi gratuite, întrucât nu au contractul-cadru de acordare a asistenţei medicale, iar normele de aplicare a acestuia "au fost aprobate pe şest".
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov, Rodica Tănăsescu, declara, joi, că a aflat că normele la contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2010 "au fost aprobate pe şest", fără consultarea medicilor de familie, iar prevederile din respectivul act "vor reduce cu aproape 40 la sută bugetul medicinii primare".
La rândul său, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a arătat că din 1 aprilie nu există contract-cadru şi că medicii de familie nu vor aproba semnarea niciunui document "în alb aşa cum s-a încercat de fiecare dată".
Tot joi, CNAS a trimis în teritoriu o notă prin care a anunţat prelungirea contractului cadru din 2009, în acest an, până când va intra în funcţiune noul act normativ.
Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2010 a fost aprobat de Executiv în şedinţa de miercuri. Ministerul Sănătăţii pregăteşte normele de aplicare a contractului cadru pe 2010.
Joi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, susţinea că sunt nejustificate acţiunile medicilor de familie şi atrage atenţia că refuzul acestora de a prescrie reţete compensate şi gratuite va aduce mari prejudicii sănătăţii bolnavilor.
De asemenea, Cseke Attila atrăgea atenţia că nu este corect un asemenea demers şi că nu va permite "ca pacienţii să sufere din cauza lipsei de comunicare şi înţelegere dintre instituţii"
Ministrul Sănătăţii a cerut preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, să lămurească de urgenţă cu reprezentanţii medicilor de familie modul în care casele de asigurări vor aplica prevederile contractului-cadru 2010.