Veniturile bugetare au fost în primul trimestru sub nivelul programat, dar deficitul bugetar s-a încadrat potrivit datelor preliminare în ţinta stabilită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), de 8,25 miliarde lei, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.
"Am avut o anumită prognoză, România este conectată la circuitele internaţionale şi se pare că în acest moment lumea nu este capabilă să calculeze, nici România, nici zona euo, nici SUA. Ne bazăm pe nişte informaţii care se dovedesc foarte repde a nu fi cele reale. Pieţele reacţionează mult mai puţin pozitiv decât ne aşteptăm, şi aici e vorba de consum, investitorii sunt mult mai puţini îndrăzneţi, şi aici e vorba de încredere, şi în aceste condiţii nici economia nu creşte aşa cum ne-am dorit, deşi există semne, exporturile cresc producţia industria a crescut, dar în ansamblu economia nu a crescut aşa cum ne-am dori şi porimul semn la buget sunt veniturile bugetare care sunt mai mici pe primul trimestru decât prognoza", a spus Vlădescu, în cadrul întâlnirii ZF Expert - Cum repornim economia.
El a adăugat că din datele preliminate deficitul din primele trei luni s-a încadrat, "cu diferenţe de plus minus 1%", în ţinta stabilită cu FMI, de 8,25 miliarde lei.
În urmă cu două săptămâni, Vlădescu declara că veniturile au fost sub program după primele două luni ale anului, dar speră că se vor reintra în program în luna martie.
Bugetul general consolidat a înregistrat în primele două luni din 2010 un deficit estimat la 5,8 miliarde de lei, reprezentând 1,1% din PIB, în condiţiile creşterii cheltuielilor cu 5,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi scăderii veniturilor cu 3%.
Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenită de Guvern cu FMI pentru acest an este de 31,9 miliarde lei. Pentru primul trimestru ţinta a fost stabilită la 8,25 miliarde lei.
Bugetul pentru 2010 prevede o ţintă de deficit bugetar de 5,9% din PIB.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Printre criteriile impuse României pentru virarea tranşelor de bani de la instituţiile financiare internaţionale se numără şi îndeplinirea anumitor ţinte pentru deficitul bugetar.