Liderul SIP Buzău, Ion Dobre, a declarat, miercuri, în faţa celor aproximativ o mie de cadre didactice care participă la mitingul din Piaţa Dacia, că protestele dascălilor buzoieni, aflaţi în grevă generală din 16 martie, vor continua, însă posibil sub o altă formă.
Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Buzău a spus că nu are niciun semnal din partea guvernanţilor, ceea ce înseamnă că nu se doreşte stingerea conflictului.
Dobre a precizat că, în aceste condiţii, protestele din şcoli vor continua, "mai mult ca sigur".
"Nu am nici un semnal din partea guvernanţilor că ne-ar lua în seamă. Singurul semnal care poate fi interpretat ca pozitiv este din partea prefectului de Buzău. Am văzut că guvernanţilor nu le păsa nici de noi, dar nici de copii. Dacă vom continua cu întreruperea cursurilor sigur procesul educativ va fi perturbat foarte grav, astfel că este posibilă o schimbare a formelor de protest. Protestul nu se va stinge, dar va continua fie prin netrecerea notelor în catalog, fie prin neparticiparea la teste şi la bacalaureat, fie eein îngheţarea anului şcolar. Nu ne dorim asta, am copil de clasa a XII-a şi sunt afectat, dar nu putem fi bătaia de joc a guvernanţilor", a spus Dobre.
La rândul său, preşedintele FSLI, Aurel Cornea, a declarat, în faţa protestatarilor din Piaţa Dacia din Buzău, că este posibilă declanşarea unei greve generale în învăţământ, însă după ce vor fi consultaţi profesorii membri de sindicat.
"E posibilă declanşarea unei greve generale, dar numai după finalizarea referendumului care este în desfăşurare la nivelul FSLI şi care trebuie să se desfăşoare până după 15-20 aprilie. Nu ne dorim o grevă generală, însă nu o excludem. Dascălii nu îşi doresc salarii nesimţite, ci doar salarii decente, în baza legii, cu o dotare materială corespunzătoare pentru un act didactic de calitate", a spus Cornea.
Sindicaliştii din învăţământul buzoian vor decide miercuri după-amiază daca vor continua greva generală sau dacă vor recurge la alte forme de protest.
Aproape o mie de cadre didactice din Buzău şi din alte zece judeţe, precum şi din Capitală participă, miercuri, la un miting în centrul oraşului, care este programat să se încheie la ora 13.00.
Profesorii buzoieni, aflaţi în a treia săptămână de grevă, cu suspendarea cursurilor în aproximativ 160 de unităţi de învăţământ, îşi cer salariile pe luna trecută şi acordarea celor 33 de procente reprezentând majorări salariale câştigate în justiţie.
Potrivit liderului Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Buzău, profesorul Ion Dobre, la negocierile purtate marţi cu conducerea Inspectoratului Judeţean Şcolar, sindicaliştii au lansat propunerea ca pe luna februarie cadrele didactice din Buzău să primească salariile majorate cu 33 la sută, conform hotărârilor judecătoreşti, iar din martie să accepte reîncadrarea făcută de directorii de şcoli, după vechea salarizare, şi să atace apoi deciziile în instanţă.
Şeful ISJ Buzău, Florina Stoian, a declarat, marţi, că propunerea liderilor sindicali din învăţământul buzoian ca salariile profesorilor să fie plătite pe luna februarie cu majorările de 33 la sută, iar apoi profesorii să accepte decizia de reîncadrare după vechea lege este de neacceptat.
Stoian a declarat că o astfel de variantă nu poate fi pusă în practică, adăugând că salariile pe februarie nu mai pot fi plătite cu majorările de 33 la sută pentru că oricum plăţile incluzând aceste majorări s-au făcut deja în mod ilegal în luna ianuarie.