Şeful statului regretă neclarităţile rezultate în urma discursului de la dezbaterea despre noua lege a educaţiei, informează Preşedinţia, precizând că Traian Băsescu "nu a dorit să minimalizeze eforturile extraordinare" ale medicilor, dar consideră că este nevoie de creşterea calităţii educaţiei.
"Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă neclarităţile rezultate în urma discursului susţinut luni, 29 martie a.c., în cadrul unei dezbateri publice pe tema noii legi a educaţiei. Preşedintele Traian Băsescu a avut în vedere, în primul rând, nevoia creşterii calităţii educaţiei noilor generaţii de medici. Preşedintele a plecat de la concluziile Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice din România, care arată că ţara noastră se află pe primul loc în interiorul Uniunii Europene în ceea ce priveşte decesele evitabile (decese care prin acţiunea medicală, de regulă sunt evitate în celelalte ţări membre UE)", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.
Un alt argument este actuala aglomerare a spitalelor ca urmare a diagnosticelor incomplete sau incorecte, susţine Preşedinţia.
"În România, potrivit documentului menţionat, multe afecţiuni care sunt tratate în cadrul spitalelor ar putea fi soluţionate la nivelul asistenţei primare sau în ambulator. Astfel, în document se precizează că până la 57% din cazurile tratate în spital ar trebui tratate în afara acestuia conform practicii europene. Totodată, acelaşi document arată că numărul intervenţiilor chirurgicale asupra persoanelor spitalizate este de aproape trei ori mai mare decât media UE", se arată în material.
"Preşedintele nu a dorit să minimalizeze eforturile extraordinare depuse de medicii români în locurile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, însă consideră că sistemul nu poate fi îmbunătăţit în absenţa unei creşteri solide a calităţii educaţiei în universităţile de profil", se arată în comunicat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la o dezbatere privind noua lege a educaţiei, că o comisie prezidenţială care a evaluat sistemul de sănătate din România arată că rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40%, apreciind că acesta este un efect al sistemului de educaţie.
"V-aş ruga să observaţi o afirmaţie făcută foarte de curând de unul din statele importante din UE, care începe să demonteze un mit al medicilor pregătiţi în universităţile româneşti. Este vorba de proaspete afirmaţii venite din Franţa, care spun negru pe alb că medicii români sunt slab pregătiţi. De altfel, vă pot spune că o comisie prezidenţială care a evaluat sistemul de sănătate din România arată că rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40% în sistemul de sănătate românesc. Este un efect al sistemului de educaţie", a declarat Traian Băsescu.
El a dat ca exemple diagnosticarea greşită sau supunerea la intervenţii chirurgicale a pacienţilor care nu necesită acest lucru.